Canon van de Nederlandse Natuur
65574
post-template-default,single,single-post,postid-65574,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Canon van de Nederlandse Natuur

Canon van de Nederlandse Natuur

‘Wat je niet kent, kun je niet koesteren’

Dick de Vos, auteur van menig natuurboek, is de samensteller van deze canon over de Nederlandse natuur in een zeer wijde betekenis: fauna en flora, bodem en landschap, water en weer, geuren en geluiden uit de natuur.

In totaal worden een vijftigtal karakteristieke soorten besproken, waaronder klassiekers (die deels ook voor Vlaanderen tellen), zoals de paardenbloem, de knotwilg, de brandnetel, de populier, de regenworm (met in Nederland de grootste regenwormdichtheid ter wereld!), het schrijvertje of waterkevertje (inspiratiebron voor Guido Gezelle). Specifiek voor Nederland is de haring, de grutto, de kokkel, de kanoet, …. Ook cultuurlandschappen met de grove den, Hollandse linde, struikheide, helmgras komen aan bod.

Het boek is op een zeer toegankelijke wijze geschreven met interessante weetjes over bijvoorbeeld de karakteristieke geur (petrichor) na een regenbui, dat men recentelijk (2019) de Vondelparksluipwesp ontdekte,  dat brandnetels goed gedijen dankzij de stikstofneerslag van fabrieken en uitlaatgassen maar belangrijk zijn voor vlinders die er hun eitjes in leggen, dat het zinkviooltje enkel gedijt op vervuilde grond bij zinkmijnen en -fabrieken,  waar de witte stippen op de rode hoed van een vliegenzwam vandaan komen, waarom de paling de status heeft van ernstig bedreigde diersoort, over de internationale loopbaan van de Vlaamse vos (Reynaert), over veenmos als de basis van turf, ….

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met prachtig foto’s, oude illustraties en bevat interessante kaderstukjes zoals over de palingoproer in Amsterdam in 1886, invasieve exoten…

Een uitgave van KNNV, 2023, 240 p., € 32,95, ISBN 978 90 5011 933 7

Recensent: Didier Van Houts