Christian Dotremont: schilder – schrijver
53537
post-template-default,single,single-post,postid-53537,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Christian Dotremont: schilder – schrijver

Christian Dotremont: schilder – schrijver

Naar aanleiding van de 100 – jarige geboorte van Christian Dotremont (1922 -1979) , gekend als oprichter van de kunststroming CoBrA, vindt er van 28 april tot en met 7 augustus een retrospectieve tentoonstelling plaats in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSK) te Brussel. Er worden meer dan 120 werken uit heel zijn oeuvre getoond, waarvan sommige voor het eerst het publieke daglicht zien. Deze expositie is dan ook een aanrader.

Dotremont was één van de eersten die het schrift naar het niveau van de beeldende kunst haalde. Zijn ‘logogrammen’ bleken zeer vernieuwend en waren echt grafische gedichten, die Dotremont met penseel schetste.  De tentoonstelling is het resultaat van de samenwerking tussen de Archives et Musée de la Littérature, die het Fonds Christian Dotremont beheren en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Ze belichten o.a. het logogram met focus op de experimentele bronnen en ook de grote verscheidenheid ervan in materiaal- en vormkeuze. Door thema’s en vormen te combineren in een originele setting worden de bezoekers meegezogen in de wereld van de schilder-schrijver en zijn creativiteit. KMSK brengt een selectie van een 120 – tal werken op papier, foto’s, films en niet eerder getoonde archiefstukken. Zo geeft zijn vriend Pierre Alechinsky persoonlijk werk in bruikleen.

Dotremont bleek een briljante maar ongedisciplineerde leerling te zijn die poëzie boven de les verkoos. Hij vloog dan ook regelmatig aan de deur op school.  Maar dat deerde hem niet, hij vertoefde liever in surrealistische Brusselse intellectuele kringen waar hij o.m. in contact kwam met René Margritte of nog Marcel Mariën. Tijdens de bezetting trok Dotremont richting Parijs waar hij dan in contact kwam met Pablo Picasso, wiens vierhandige creaties een sterke indruk op hem maakten. Terug in Brussel zette Dotremont zich in voor tal van surrealistische tijdschriften en uitgevers. Hij engageerde zich voor de Communistische Partij en speelde een doorslaggevende rol in de oprichting en bezieling van CoBrA, de bekende kunstgroep met leden in Copenhagen, Brussel en Amsterdam. Hij bedacht ook de naam voor de groep die zeer invloedrijk werd, maar toch slechts drie jaar effectief onder deze naam samenwerkte. Ook nadien onderhield Dotremont nauwe contacten met Asger Jorn, Serge Vandercam, Karel Appel, Pol Bury, Corneille en Hugo Claus. Vooral zijn vriendschap met Pierre Alechinsky is zeer bekend.

Dotremont kende pas een doorbraak aan het einde van zijn leven toen zijn ‘logogrammen’ opdoken in kunstgalerieën en alsmaar meer verzamelaars zijn werk aankochten. Hij overleed in 1979 in het sanatorium Rose de la Reine in Buizingen.

Tijdens de expo kunnen bezoekers ook naar ‘Moord op Marat’ . Er worden regelmatig performances georganiseerd, naast gegidste rondleidingen, workshops, een studiedag en seminar. Noteer 18 mei als familiedag, waar ouders met kids worden verwacht.

Praktisch: De tentoonstelling loopt nog tot en met 7 augustus 2022 in KMSK, Regentstraat 3 te 1000 Brussel, tel: 02.5083211, www.fine-arts-museum.be. Open van vrijdag tot en met zondag. Weekdagen van 10u tot 17 u, weekends van 11u tot 18 u. Inkomticket: 15 euro, diverse kortingen.  Bezoekers kunnen vooraf gratis een gids van de tentoonstelling downloaden. Foto’s via fineartsbelgium en  #expodotremont

Perscontact: Amélie jennequin  amelie.jennequin@fine-arts-museum.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: KMSK (AJ)