Chrysantenfestival sluit 30e seizoen af in de Japanse tuin te Hasselt
57192
post-template-default,single,single-post,postid-57192,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Chrysantenfestival sluit 30e seizoen af in de Japanse tuin te Hasselt

Chrysantenfestival sluit 30e seizoen af in de Japanse tuin te Hasselt

Kunstenares Regine Motmans

Na een goed gevuld seizoen sluit de stad Hasselt het 30 – jarig bestaan af met het jaarlijkse Kikumatsuri oftewel het Chrysantenfestival. Dat loopt nog tot en me 23 oktober. Dit jaar zorgde de internationaal bekende bloemenkunstenares Regine Motmans voor de uitwerking van designstukken. Als artistiek directeur bij dat andere festival ‘Fleuramour’ heeft ze ook voeling met de Aziatische wereld. Zo werkte ze al voor de Horticultural World Expo in Qingdao. En ook Japan ligt haar nauw aan het hart. Regine gaf er reeds tal van demonstraties en workshops. Orde en netheid in de Japanse tuinen  zijn vanzelfsprekend. Met de chrysanten schept de Hasseltse orde in de wanorde van haar leven, zoals ze zelf zegt in één van haar werken.

Open Poort

Onder de titel ‘The Flow of life’ koos Motmans ervoor om karakteristieken die voor haar zo duidelijk aanwezig waren in de Japanse cultuur beeld te geven in 15 designs. Een verhaal met veel raakvlakken: het water dat vloeit in de tuin en de tuin die als ader door de stad vloeit. “In Japan is the flow of life heel belangrijk: stromend water, vooruitgaan, doorgaan. Transponeer dat naar 30 jaar Japanse Tuin, groeiend in Hasselt en zelf een Hasselaar in hart en nieren. Ik ben dan ook zeer dankbaar dat ik  in dit kloppend hart van de stad mijn creativiteit heb mogen botvieren.”

Regine Motmans kreeg hulp bij de uitwerking van de 15 ontwerpen van collega-kunstenaars als Kazuyo Asayama, Els Claes, Hitmoi Giallian en Els Geerdens.  “ De werken gunnen de bezoekers een intieme blik in de Japanse Tuin, nl. hoe ik de wereld zie door de kracht van de bloemenkunst,” legt ze nog uit.

Al sinds de 8e eeuw

Kleur in het werk

Chrysanten kennen een lange geschiedenis in Japan. Die gaat zelfs terug tot de 8e eeuw, toen de Japanners als een blok vielen voor de prachtige bloemen en hun geneeskrachtige eigenschappen. Geen wonder dat men ze daarom associeerden met een lang leven, een goede gezondheid en geluk. Eigenlijk niet het tegenovergestelde van de Westerlingen, die de chrysant eerder aankopen rond de periode van Allerheiligen om ze op het graf van hun geliefden te plaatsen. Ze bestempelen de chrysanten ook eerder ouderwets en saai, terwijl deze herfsttoppers duidelijk meer in hun mars hebben omwille van hun kleur, bloei  en als bloemstuk.

“De bloemen waren destijds zo gegeerd door de keizerlijke familie dat ze zelfs een plekje kregen in haar embleem,” luidt het. Ook vandaag is de chrysant nog steeds de nationale bloem van het land en komt ze op heel wat plaatsen terug, zoals bv op elk Japans paspoort.  Dat het ‘Chrysantenfestival’ het 30e seizoen afsluit van de Japanse Tuin in Hasselt is dan ook bijzonder poëtisch te noemen. Gehoopt wordt immers dat de tuin nog vele jaren een gezond voortbestaan mag kennen.

Levensader

Detail kunstwerk

“Dertig jaar groeien, dertig jaar met elke denkbare emotie, als leidraad voor het leven, the flow of life. De Japanse Tuin is niet alleen een levensader die door de stad stroomt, maar ook op toeristisch, cultureel en artistiek vlak is dit een belangrijke plek. Vandaar ons opzet om veel werken op, rond of zelfs boven de beekjes te plaatsen.” Ook de verbinding tussen de bomen en het design vertelt een mooi verhaal.

Praktisch:

Het Chrysantenfestival 2022 loopt nog tot en met 23 oktober. Naast een bezoek aan de tuin zijn er ook Ikebana workshops. Wie op  zondag 23 en 30 oktober komt, kan deelnemen van een begeleide wandeling. Tickets kosten 6 euro per individuele bezoeker. Er zijn diverse kortingen. Kinderen t.e.m. 11 jaar gratis. Reserveren is niet nodig.

Info: www.visithasselt.be en www.japansetuin.be

Perscontact: Barbara Schizzarotto  barbara.schizzarotto@hasselt.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob en Stad Hasselt