BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Citévolk spreekt – Straffe verhalen uit de cité van Beringen-Mijn
44981
post-template-default,single,single-post,postid-44981,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Citévolk spreekt – Straffe verhalen uit de cité van Beringen-Mijn

BFTP collega Hans Put is  niet aan zijn proefstuk met dit boek over het mijnleven in Beringen. Eerder verschenen het fotoboek ‘Mijn Beringen’ en ’30 jaar Mijnsluiting Beringen’.

Voor de cel ‘Mijn Erfgoed’ en ‘Citévolk spreekt’ distilleerde hij uit meer dan honderd interviews van mijnwerkers verhalen over de cité en haar bewoners. Hij bundelde de verhalen rond thema’s zoals oorlog, kinder- en jeugdjaren, schooltijdgebruiken en tradities, migratie, verenigingsleven, commerce en cafés en de cité en het citégevoel.

Het materiële erfgoed van mijngebouwen, landschappen aangevuld door dit immaterieel erfgoed schetst zo een volledig en boeiend beeld van het leven rond de mijn. Niet alleen de mijnwerkers komen aan bod maar ook hun echtgenotes.

Het boek leest zeer aangenaam door de vele korte verhalen en quotes. Archieffoto’s mochten ook niet ontbreken in dit naslagwerk.

Wil je zelf naar de interviews luisteren dan kan dit online op het You-Tubekanaal ‘Citévolk spreekt’

Een uitgave van ‘Citévolk’, 2021, 180 p, € 20, ISBN 9789464332254. Het boek is te koop bij Toerisme Beringen en het Mijnmuseum

Recensent: Didier Van Houts