Close enough
64009
post-template-default,single,single-post,postid-64009,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Close enough

Close enough

Wie interesse heeft in fotografie en fotografen kent MAGNUM. Magnum werd opgericht in 1947 door Henri Cartier-Bresson e.a..  Om toe te treden moet een fotograaf genomineerd worden, na twee jaar geassocieerd en na nog eens twee jaar kan hij volwaardig lid worden. Nu is er in Hangar een tentoonstelling van 12 vrouwelijke leden onder de titel “Close Enough – 12 Women Photographers of Magnum”.

“If your pictures aren’t good enough, you aren’t close enough” is een uitspraak van Robert Capa, een van de oprichters van Magnum. De foto’s van de 12 vrouwelijke fotografen op deze tentoonstelling laten zien hoe dicht zij bij hun onderwerp zijn gekomen, hoe moeilijk de context telkens ook was. Voor een oorlogsreportage moet je snel en zo dichtbij mogelijk opnames maken, maar hier krijgen we een andere invulling van het begrip Close Enough. Niet de letterlijke afstand telt, wel mensen ontmoeten. In de plaats van snel afdrukken komt het trage proces van vertrouwen winnen om een sterk onderwerp uit te diepen.

Een van de 12 vrouwelijke fotografen op deze tentoonstelling is Bieke Depoorter. Toevallige ontmoetingen zijn haar uitgangspunt. De manier waarop deze interacties zich op natuurlijke wijze ontwikkelen bepaalt de aard van haar werk. Ze heeft vier boeken gepubliceerd en verschillende prijzen en onderscheidingen gewonnen. Op deze tentoonstelling zijn het vooral foto’s die ze maakt in Egypte tijdens belangrijke momenten van de opstand. Later keerde ze terug en vroeg aan mensen die ze niet had gefotografeerd om hun mening rechtstreeks op de foto’s te schrijven.

Ook Georges Rousse komt op deze tentoonstelling aan bod. Hij is architect, tekenaar, beeldend kunstenaar en fotograaf. In de ruimtes van Hangar creëerde hij een zon. En wanneer de zon opgaat in Hangar komen tientallen concentrische cirkels tot leven.

De tentoonstelling loopt nog tot 16 december 2023 in Hangar, Kasteleinplein, 18 1050 Brussel

Info: Close Enough — Hangar

Perscontact: Florien Dooms florien@beculture.be

Verslag en foto’s: Maurice Van Bavel