Dagelijks kerstmagie in Kerststad Valkenburg
58200
post-template-default,single,single-post,postid-58200,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Dagelijks kerstmagie in Kerststad Valkenburg

Dagelijks kerstmagie in Kerststad Valkenburg

Voor, tijdens en na de officiële opening van Kerststad Valkenburg was het al gezellig druk in het Geulstadje in het zuiden van Nederlands Limburg. Vooral de kerstparade maakte indruk op mij: sinds de eerste versie van 2005 is er veel vernieuwd en toegevoegd, en het resultaat mag er zijn: elke woensdag- en zaterdagavond vanaf 19:30 uur trekt de parade door de straten.

Best Dutch Christmas Destination en in top 10 Europese kerstmarkten

4 Jaar geleden mocht Kerststad Valkenburg in Madrid de award ‘European City of Christmas 2018’ in ontvangst nemen in de categorie ‘gemeenten tot 100.000 inwoners’. En 2 jaar geleden had Valkenburg aan de Geul een van de 10 beste kerstmarkten in Europa en dé beste van Nederland! Met ruim 12.000 stemmen behaalde Kerststad Valkenburg toen een mooie 9e plek in de ‘European Best Christmas Market 2020’-competitie en liet hierbij steden als Trier, Praag, Amiens en Keulen achter zich! En eerder dit jaar is Kerststad Valkenburg uitgeroepen tot ‘’Best Christmas Destination van Nederland’’.

Kerststad Valkenburg-beleving

Tijdens de kerst(stad)periode (tot 8 januari 2023) is er veel te beleven. Behalve de winkels straalt het hele stadje ‘kerst’ uit. En er is veel cultuur, eigenlijk te veel om op te noemen. Kijk maar eens op de website of download de speciale app.

18 november mochten de eerste bezoekers al komen genieten van alles dat Valkenburg te bieden heeft. En dat is veel: Zowel ondergronds als bovengronds bestaat de betovering uit kerstmarkten, voorstellingen van het kerstverhaal, wandelingen in kerstsfeer en de beroemde kerstparade.

Net als in voorgaande jaren is dat bovengronds sowieso de hele sfeer van het stadje zelf, maar ook specifieker de kerstmarkt in het centrum die je in kerstsfeer brengt. Santa’s Village vind je tevens in het centrum op het Theodoor Dorrenplein. Wandelen kan ook: zo kun je een wandeling langs verschillende cafés en restaurants maken met heerlijke versnaperingen onderweg: de zogenaamde Route d’Amuse, met keuze uit 3 verschillende wandelmenu’s. Tijdens de befaamde Kribkeswandelingen in Valkenburg beleef je de kerstsfeer in alle rust. Ook toont de Christmas Shadow Lights-route je de highlights van Valkenburg op unieke wijze met speciaal ontworpen lichtboxen. De laatste jaren zijn de ganzen van de ganzenparade niet weg te slaan uit het straatbeeld en waggelen zij onder muzikale begeleiding op dinsdag 27 december tussen 14.00 en 18.00 uur door het centrum van Valkenburg.

Kerstmarkt Fluweelengrot

Maar ook ondergronds kun je terecht bij tal van attracties, onder meer op de kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. Verder zijn er de kerstgrotten van MergelRijk en Winter Wonderland. In het Sprookjesbos neemt een verhalenverteller je mee naar de groeve van het park. Je kunt er heen lopen, maar met de kabelbaan heen en/of terug kan ook.

Noviteiten 2022

Maar Kerststad Valkenburg heeft elk jaar ook nieuwe evenementen en attracties. Die ontdekte ik samen met een woordvoerster van Visit Zuid-Limburg in een wandeling langs een aantal ‘oude’ en ook nieuwe attracties: 

  • Landal Christmas Parade

    Niet echt nieuw maar wel een extra feestelijke editie: 15 jaar Landal Christmas Parade: de 2022-editie van de Landal Christmas Parade is extra feestelijk. De kerstparade trekt dit jaar namelijk voor de vijftiende keer door de straten van het historische centrum van Valkenburg. Je kunt het spektakel van de Landal Christmas Parade aanschouwen van 19 november t/m 21 december op woensdagavond om 19.00 uur en op zaterdagavond om 19.30 uur. De route vind je -net als alle andere informatie- op kerststadvalkenburg.nl

  • In vorige edities was hij er al bij: Dr. Falckenstein. Hij maakt in 2022 zijn terugkeer naar Kerststad Valkenburg als hulp van de Kerstman. Je ziet hem gegarandeerd langskomen in de parade op woensdag- en zaterdagavond. Daarnaast tref je hem op donderdag, vrijdag en zondag tussen 14.30 en 17.30 uur in het centrum van Valkenburg met zijn ‘’Magicallibrator’’.
  • Kerstshow in MergelRijk

    3D-schilderingen in de grotten van MergelRijk: speciaal voor kerst in MergelRijk is er een drietal nieuwe 3D-schilderingen gemaakt in kerstsfeer. Wat te denken van een sneeuwballengevecht met een sneeuwpop? En natuurlijk vind je er ook de gebruikelijke kerstversieringen en kun je de vaste collectie van MergelRijk bekijken.

  • Kribkeswandeling in Valkenburgs kerkdorp Sibbe. Vorig jaar al kon je genieten van de Kribkeswandeling in Schin op Geul en in Kerststad Valkenburg zelf, dit jaar is de Kribkeswandeling Sibbe aan het aanbod toegevoegd. Je kunt er te voet naar toe maar met de auto is het iets handiger Je kunt dan parkeren bij de Blokhut in Sibbe… In en rondom Sibbe leidt een prachtige wandeling je langs tal van kerstkribben. Het lopen van de wandeling is tevens een goede gelegenheid om de kerstsfeer in de omgeving van Valkenburg in alle rust te verkennen. De Kribkeswandelingen kun je lopen tussen 6 december 2022 en 6 januari 2023.

 Tickets en bereikbaarheid

Plan je bezoek aan Kerststad Valkenburg vooraf en tijdig om rijen en teleurstelling te voorkomen. Tickets van de verschillende activiteiten zijn online verkrijgbaar via www.kerststadvalkenburg.nl/tickets. Met het openbaar vervoer is Valkenburg goed bereikbaar met de treinen van Arriva. Voor slechts 5 euro koop je een treinticket vanuit een van de Arriva-stations in Zuid-Limburg, waarmee je met 1 volwassene en 1 kind van en naar Kerststad Valkenburg reist. Kom je toch met de auto? Bereid je bezoek dan extra goed voor en koop vooraf je parkeerticket voor verschillende weekenden in december (9/12 – 11/12 en 16/12 – 18/12) en tijdens de kerstvakantie (23/12 – 30/12). Wil je genieten van meer rust en ruimte tijdens je bezoek aan Kerststad Valkenburg? Kom dan door de week. Maar let op: vooral van woensdag tot en met zondag zijn er veel optredens en is er ook straattheater.

Nog mijn tip voor bezoekers uit België: parkeer de auto op P&R Noord, ten noorden van Maastricht (is goed bewegwijzerd vanaf de autosnelweg A2) en neem dan de trein op het treinstation daar richting Heerlen: elk half uur stopt hij daar; een ticket voor Valkenburg koop je in de automaat.

Info: https://www.kerststadvalkenburg.nl/

Perscontact: Constance Kroon constance.kroon@visitzuidlimburg.nl.

Tekst: Leon Balmaekers
Foto’s: Kerststad Valkenburg en Eleven Media