De 16e editie van het Filmfestival Oostende (FFO) gaat met ‘Come as you are’ voor individuele expressie
65067
post-template-default,single,single-post,postid-65067,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

De 16e editie van het Filmfestival Oostende (FFO) gaat met ‘Come as you are’ voor individuele expressie

De 16e editie van het Filmfestival Oostende (FFO) gaat met ‘Come as you are’ voor individuele expressie

Voor zijn zestiende editie, die plaatsvindt van 26 januari tot 3 februari 2024, heeft Filmfestival Oostende (FFO) het genoegen om Gene Bervoets als Master voor te stellen. Bervoets kiest voor ‘Rebel, sans Gene: Come as you are’ als centraal thema van het festival. Tegelijk gaat bij de opening van het gebeuren de Vlaamse film ‘Holy Rosita’ van Wannes Destoop in wereldpremiëre. Het feit dat deze film opgenomen is in Oostende is handig meegenomen.

Vorige editie noteerde men 48.000 gepassioneerde filmfans, dat kan alleen maar crescendo gaan. FFO programmeert 125 films waarvan een aantal internationale blockbusters, naast tal van Belgische films. Het is immers de pré-oscar periode en dan belanden wel wat extra goede films op het audiovisuele pad van de organisatie. Daarnaast kan men putten uit de samenwerking met de festivals van Namen en Rotterdam.

Het gezicht en het thema van 2023 wordt Gene Bervoets. Hij zal het publiek mee begeleiden naar films die hij zelf mooi vindt. Met een indrukwekkende carrière en een passie voor de kunst van cinema brengt Bervoets een berg aan ervaring en vooral veel goesting mee naar het festival.  Gene Bervoets studeerde in 1980 af aan Studio Herman Teirlinck. Tijdens zijn studententijd was hij actief als zanger in de Antwerpse punkband ‘The Plastic Bags’, waar hij onmiddellijk zijn rebelse hart toonde. In de jaren 80 werd hij door verschillende rollen in films en televisieseries al snel een begrip in de Vlaamse filmwereld. Bervoets heeft ondertussen al meer dan 130 films en televisieseries op zijn palmares staan. ‘Beau Séjour’, ‘Windkracht 10’, ‘Arcadia’, ‘Paradise Trips’, ‘SM-Rechter’ en ‘Knokke Off’, zijn maar enkele indrukwekkende voorbeelden. In 2023 stond Gene voor zijn rol in ‘Inside’ naast Willem Dafoe en onlangs was hij ook te zien in de Vlaamse film ‘WIL’. In 2024 staat het tweede seizoen van ‘Assisen’ en ‘Arcadia’ op de planning.

Rebel, sans Gene

De organisatie met de nieuwe Master

Als overkoepelend thema kiest Bervoets voor ‘Rebel, sans Gene: Come as you are. “ Dit heeft een dubbele betekenis, “ aldus Bervoets. “ Enerzijds gaat het over schaamteloos hoog inzetten op je grenzen, er zelfs over gaan, onder het motto ‘Gewoon is niet genoeg’. Dat zorgt voor heel wat authenticiteit.  Anderzijds is het een woordspeling ‘Sans gene’, zonder mezelf oftewel in contradictie met mezelf. Het ego in dienst stellen van de maker. Zijn signatuur volgen. Ook al kan dat risico’s inhouden, durven springen. Durven keuzes maken in het moment ondanks de meticuleuze voorbereiding. Rebellie is meer dan tegen schenen stampen. Het is de drang om vrij te zijn. “ Gene Bervoets wil met het thema de deuren zo breed mogelijk open zetten. Het is een ode aan de diversiteit en een onderzoek naar hoe mensen samen kunnen omgaan met een wereld die steeds sneller verandert. En waar kan dat beter dan op Filmfestival Oostende, dat meer dan ooit de plek is waar iedereen vrij is om zichzelf te zijn ongeacht hun geaardheid, gender(identiteit), huidskleur, politieke-, culturele-, sociale achtergrond, of beperking.

De Masterselectie van Bervoets

De eerste selectie

De Masterselectie bevat tien films die stuk voor stuk rebels zijn en de traditionele grenzen van cinema aftasten. Waar de ene film baanbrekend was in zijn tijd, omwille van het taboedoorbrekende verhaal, bleek de andere dat dan weer door de atypische vertelstructuur of rauwe visuele stijl. Gene Bervoets licht al een tipje van de sluier op met de eerste vier titels uit de selectie: de meeslepende filmklassieker ‘Death in Venice’ van Luchino Visconti (1971), de mysterieuze thriller ‘Lost Highway van David Lynch (1997), het ruwe debuut ‘Amores perros’ van Alejandro González Iñárritu (2000) en het psychologisch drama ‘The Master’ van Paul Thomas Anderson (2012). “ De rode draad doorheen de samenstelling heet tegenstelling.

Filmpas

Gene Bervoets

Zin om FFO24 nog zorgelozer te beleven? Stel dan je eigen filmavontuur samen met de festivalpas aan een voordelige prijs. De pas geeft je toegang tot de volledige selectie van films op het festival. Kies een film, boek je ticket, en ervaar elke dag zonder zorgen de warme sfeer en magie van het festival.  Dankzij het vroegboek tarief betaal je tot 16 januari 49,00 EUR. Erna kan je de festivalpas aankopen tot en met woensdag 24 januari voor 59,00 EUR. Ook voor studenten staan de deuren van Filmfestival Oostende wagenwijd open. Voor hen is de pas verkrijgbaar voor slechts 29,00 EUR.
Bovendien voegt FFO dit jaar extra voordelen toe aan de festivalpas. Mits een supplement kan je de pas ook gebruiken voor onze speciale evenementen, zoals de openingsfilm, de Ladies Night en het slotevent. Heb je geen tickets kunnen bemachtigen voor een Gala Première in zaal 8? De pas maakt het ook mogelijk om net voor de vertoning begint, toegang te krijgen tot de rushline, mochten er nog plaatsen beschikbaar zijn. Kom tien minuten voor aanvang naar de film en een medewerker zal voor je klaarstaan. De festivalpas is vanaf nu verkrijgbaar via filmfestivaloostende.be/nl/festivalpas.

De Jamies

Hannes Coudeneys, Wannes Destoop, Gene Bervoets en Peter Craeymeersch.

Op vrijdag 2 februari 2024 worden de Vlaamse online video awards voor de vierde keer uitgereikt tijdens FFO. Voorafgaand kunnen content creators en professionals hun digitale kunsten bijschaven tijdens een reeks talks en workshops op donderdag 1 februari en vrijdag 2 februari. De Jamies – vernoemd naar kunstenaar James Ensor die leefde en werkte in Oostende – bejubelt alle Vlaamse online videomakers van het moment. Dat zijn de digitale creatievelingen die hun kunsten, humor en enthousiasme tonen op TikTok, Instagram, YouTube en Twitch. Deze makers creëren op die sociale media-platformen uiteenlopende filmpjes in verschillende genres en stijlen voor kijkers in alle vormen en maten. Met De Jamies wil Filmfestival Oostende aandacht geven aan alle Vlaamse content creators die blijven maken, entertainen en ontroeren ongeacht de grootte van hun publiek. Nog tot en met 19 november kan je jouw favoriete online videomaker nomineren om opgenomen te worden in de lijst van 10 genomineerden per categorie waarop je kan stemmen. En stemmen kan vanaf 11 december.

De Ensors

De Ensors

Op zaterdag 3 februari vieren De Ensors voor de veertiende keer het talent van de Vlaamse audiovisuele sector. Zoals elk jaar vormt het Gala van De Ensors in Kursaal Oostende het sluitstuk van FFO. Daarnaast organiseert FFO opnieuw Dit keer worden er 9 films en 18 tv-series genomineerd, naast 7 animatieproducties en 33 documentaires. Momenteel maakt de organisatie nog een selectie uit meer dan 50 kortfilms om te komen tot een shortlist. Die wordt op 4 januari bekend gemaakt.  Het Debat van De Ensors brengt de verkiezingen te berde rond media en cultuur. Zes partijen nemen deel aan deze zgn. ‘Dag van de Film’.  De aantrekkelijke formule, waarbij ieder panellid een stelling naar voren brengt, wordt behouden. In een tweede luik beantwoordt het panel vragen van journalisten uit de vier grote mediagroepen: DGP, Mediahuis, Roularta en VRT. Lieven Van Gils modereert het debat naar goede gewoonte. Het Debat van De Ensors vindt voor het eerst op dezelfde dag plaats als het Gala. Aansluitend op de Industriedag van vrijdag 2 februari wordt het nog aantrekkelijker voor professionals en pers om de trip naar Oostende te ondernemen.

Praktisch

De volledige programmering en de locaties worden op 21 december bekend gemaakt en vind je op www.filmfestivaloostende.be of voor de pers via Felix Bertrand via e-mail: felix@dayonempm.be – tel: 0473.706307

Tekst: Jempi Welkenhuyzen – Foto’s: Jempi welkenhuyzen en  Nick Decombel