BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | De 3 – sterrenplekken van Frankrijk
20419
single,single-post,postid-20419,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

sterrenplekken-frankrijk

De 3 – sterrenplekken van Frankrijk

250 bezienswaardigheden die de reis waard zijn

Al bijna een eeuw tonen de populaire en gewaardeerde groene gidsen van bandenproducent Michelin met behulp van het beproefde sterrensysteem vele duizenden reizigers de weg naar de mooiste plekken op aarde. Voor moederland Frankrijk hebben de auteurs nu voor het eerst die plekken die ze met drie sterren – vaut le voyage! – bekroonden, samengebracht in één groots opgevat en lijvig boekwerk. Dat zijn er niet minder dan 250 geworden. De samenwerking met uitgeverij Lannoo leidde tot een verzorgde vertaling van ‘La France des lieux trois étoiles’ dat half oktober 2018 van de persen rolde.

Voor een goed overzicht hebben de redacteurs hun land in 18 geografische delen (en evenveel hoofdstukken) opgesplitst die het Franse vasteland, Corsica incluis, nagenoeg helemaal bestrijken. Terecht kozen ze per hoofdstuk voor vertrouwd klinkende namen als Provence, Alpen, Pyreneeën, Normandië, Bretagne, het Loiredal, Charentes, Dordogne, Ardèche, Drôme, Auvergne, Bourgondië, Côte d’Azur, en voor steden als Parijs of Lyon. Waarom ze een enkele keer toch voor de sinds kort gangbare nieuwe regionamen als Grand Est (Champagne, Elzas), Occitanie (streek rond Toulouse) en Hauts de France (het Noorden en Picardië) kozen, wordt niet gemotiveerd. Via een grijze bol op een inktzwarte Frankrijk-kaart wordt de landstreek met de betreffende driesterrenlocaties bij het begin van elk hoofdstuk aangeduid. Al bij al een verstandige keuze want in dit administratieve labyrint van regio’s, departementen en oude provinciebenamingen (Berry, Quercy, Dauphiné…) raakt zelfs de Franse ‘Jean modaal’ wel eens het spoor kwijt.

Dat onze zuiderbuur op toeristisch gebied over heel wat troeven beschikt, is al langer bekend, maar als je, zoals in dit boek, per streek de allermooiste plekken nog eens netjes de revue ziet passeren, wordt dat oordeel alleen maar bevestigd. Opvallend is ook het enorm gevarieerde aanbod dat bij de geselecteerde topbezienswaardigheden zichtbaar wordt. Niet alleen cultuurmonumenten, hoogstaande kunstuitingen of architecturale hoogstandjes worden in deze gids sterrengewijs in de kijker gezet, ook voor de mooiste landschappen en uitzonderlijke natuurfenomenen wordt er ruimschoots plaats ingeruimd. Denk maar aan natuurwonderen als de Cirque de Gavernie, de Gorges de l’Ardèche of de Gorges du Verdon, de steile rotswanden in Beaume-les-Messieurs (Jura), het Parc national des Ecrins in de Alpen of de Gorges de la Bourne in de Vercors. En ook Corscia wordt komt aan bod met onder meer Les Calanche van Piana aan de Golf van Porto of de naaldrotsen van Bavella. Bezienswaardigheden op gebied van kunst en cultuur zijn legio. Hou je van romaanse stijl, dan zijn de Notre-Dâme-du-Port in Clermont-Ferrand of de Basilique Saint-Sernin in Toulouse pure parels. Meesterwerken van gotische kunst tref je dan weer aan in vele abdijen en beroemde kathedralen als die van Metz, Straatsburg, Reims, Amiens, Beauvais, Parijs, Albi, Toulouse (Eglise des Jacobins)….. Drie sterren krijgen ook heel wat kastelen toebedeeld die koningen en adel lieten optrekken, vooral aan de Loire; denk aan Chambord, Chenonceau, Azay-le-Rideau, Blois om er maar enkele te noemen. De hoogste onderscheiding krijgen ook een aantal musea zoals het prachtige museum van Grenoble of het Musée Fabre in Montpellier, het heel recente Cité du Vin in Bordeaux (ook de beroemde wijnstreek rond Saint-Emilion is met drie sterren gelabeld), het nagelnieuwe Mucem (Musée des Civilisations de l’Europe et de Méditerranée) in Marseille met zijn gedurfde architectuur of de prestigieuze replica van de Grotte de Chauvet in de Ardèche met prehistorische afbeeldingen of de recent geopende site van Lascaux IV in de Dordogne. In Périgueux is een bezoek aan de Gallo-Romeinse archeologische site van Vesunna alvast een bezoek waard. En wie gefascineerd is door de Romeinse aanwezigheid in Frankrijk moet zeker een langs Arles, Nîmes, de Pont du Gard of Orange passeren. En dit is nog maar een greep uit het ruime driesterrenaanbod uit de gids.

Korte, goed gedoseerde en vlot geschreven teksten met focus op het essentiële leiden de lezer door het ongelooflijk rijke patrimonium van onze zuiderburen. Het taalgebruik is vrij klassiek, soms ietwat plechtig, en ietwat verouderde woorden als ‘tevens, mede door, men…’ maken de tekst soms iets minder vlot. Voorbeeld p.88: ‘Welk een schouwspel, wanneer de golven bij hoogwater….’ . Aan de lay-out is de uiterste zorg besteed. De bladspiegel oogt rustig, de opbouw is evenwichtig, vele kleurenfoto’s ondersteunen de teksten en ook de keuze voor ivoorwit papier zorgen voor een aangename lees-en kijkervaring.

Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2018, 302 blz., € 29,99 euro
ISBN: 9789401455886

Recensent: Guy Meus