BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | De beste brasserieën aan de Belgische Kust
53658
post-template-default,single,single-post,postid-53658,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

De beste brasserieën aan de Belgische Kust

Deze handige gids brengt u naar de beste brasserieën van onze Belgische Kust. De adressen werden geselecteerd door sterrenchef Luc Bellings (van restaurant De Vork in Hasselt). Zijn proeverijen en quoteringen kwamen eerder aan bod in Het Laatste Nieuws. Nu werden de brasserieën gebundeld en overzichtelijk verdeeld over de Oostkust, Middenkust en Westkust (met enkele rudimentaire kaarten … zoals te verwachten zonder schaal). Opvallend – maar niet echt verwonderlijk – is het overgrote aantal (27x) in Knokke-Heist (waarbij ook Ramskapelle en Westkappele behoren, die de auteur hier wel apart heeft opgenomen). Nieuwpoort telt 8 selecties, Oostende 7 en Koksijde 6. Alle andere badplaatsen tellen er minder. Ook enkele tearooms (zoals Marie Siska in Knokke-Heist en M’Due in Bredene) en ijssalons (zoals François) komen aan bod. De selectie is eerder voorspelbaar, de uitleg over de brasserieën is eerder (té?) beknopt, en de aanbevolen gerechten zijn dikwijls hetzelfde (zoals tongetjes of slibtongetjes, tomaat garnaal, garnaalkroketten, paling, steak). Gelukkig dat er nog veel  adresjes zijn die handgesneden frieten serveren!

Luc Bellings geeft telkens een eigen score (1 tot en met 3 vorkjes) en achteraan in de gids kan de lezer zelf zijn ervaring quoteren (een beetje overbodig?). Waarop de score is gebaseerd … wordt echter niet vermeld. Waarschijnlijk op de kwaliteit. Ik zou eerder verkiezen voor prijs-kwaliteit, maar over concrete prijsaanduidingen is er niets vermeld. De auteur heeft het meestal over een “correcte prijs-kwaliteit-verhouding”, maar uit ervaring weet men ook wel dat brasserieën meestal niet zo goedkoop zijn, integendeel! Hoe langer hoe meer verwijzen dergelijke gastronomische gidsen naar de website van de selecties. Dus zoek het zelf maar op!

Het boekje start met de “tien lievelingen van de chef”, alle met 3 vorkjes. Knokke-Heist telt 3 adresjes, Nieuwpoort 2. Ook het populaire ’t Werftje in Zeebrugge krijgt hier een plaats.

Kortom: nuttige en mooi verzorgde gids om lekker te eten aan onze Belgische Kust.

Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, Gent, 2022, 156 blz.,  €22,99. ISBN 9  789463 935364

Recensent: Patrick De Groote