BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | De Grand Tour in Italië
44749
post-template-default,single,single-post,postid-44749,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

De Grand Tour in Italië

Onderweg in het mooiste land van Europa

Dit boek (= paperback) is volledig cultuur-historisch georiënteerd en is geïnspireerd op de historische Grand Tour, toen Italië meestal het hoofddoel was. Zo ook hebben in ons land (vroeger nog veel meer dan tegenwoordig) al duizenden jongeren een Italiëreis (of Romereis) kunnen meemaken op het einde van het secundair onderwijs.

De auteur Luc Verhuyck start met een boeiende inleiding (over de Grand Tour) en neemt u vervolgens mee naar 23 (en niet 22 zoals op de achterlap vermeld is!) bijzondere plaatsen. Rome speelt uiteraard de hoofdrol (met ca. 120 blz bijna één derde van de omvang van het boek) met Vaticaanstad nog eens apart (ca. 25 blz). Daarnaast komen ook grote cultuursteden zoals Firenze, Venetië en Napels ruimschoots aan bod, maar vallen Milaan en Turijn uit de boot …. Middelgrote centra zoals Ravenna, Sienna en Verona zijn er ook bij, alsook kleinere (zoals San Gimignano ) en het voor mij onbekende (Monsterpark van) Bomarzo. Opvallend is ook de (voor mij terechte) opname van Carrara, dat wereldberoemd is om zijn marmer. Elke bestemming kent zijn eigen verhalen en doet de lezer wegdromen of herinneringen ophalen omtrent dit schitterende land (voor mij ook wel het mooiste land van Europa … maar voor anderen is dit misschien Noorwegen omwille van het natuurschoon).

Dat dit boek “onmisbaar is voor elke reis naar Italië” lijkt me overdreven, omdat het niet alle bezienswaardige plaatsen opneemt (hetgeen ook niet de bedoeling was) en vooral omdat het niet multidisciplinair van aard is. Natuur en landschap komen (op uitzondering van enkele tuinen en de Vesuvius)) niet aan bod. Daarenboven is er geen enkele praktische informatie (al zijn het maar referenties naar websites) en zelfs geen bibliografie! Gelukkig is er wel een volledig register achteraan in het boek.

Maar in zijn genre is het wel een interessant en vlot geschreven werk. De zwart-wit foto’s (beperkt in aantal) geven mijn inziens weinig meerwaarde. Het werk lijkt me prima bij de voorbereiding van een Italiëreis (zowel voor scholen als voor individuele reizigers), of als inspiratiebron voor een volgende reis, maar complementair blijft een goede reisgids (zoals de Groene Gidsen Noord- en Zuid-Italië) noodzakelijk. Ciao tutti!

Uitgeverij Pelckmans, 2021, 395 blz., €24,50. ISBN 978-94-6310-419-7

Recensie: Patrick De Groote