BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | De Groene Michelingidsen: Denemarken, Noorwegen & Zweden
41548
post-template-default,single,single-post,postid-41548,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

De Groene Michelingidsen: Denemarken, Noorwegen & Zweden

Deze nieuwe edities van de Nederlandstalige reisgidsen voor de Scandinavische landen (Denemarken, Noorwegen en Zweden) zijn een absolute must. De zeer volledige reisgidsen omvatten eerst een algemeen deel met o.m. de rubrieken:

  1. Niet te missen (top 5 voor Denemarken en Zweden, en een top 10 voor Noorwegen).
  2. Hoogtepunten (of mooiste reisherinneringen) van Michelin (16 in Denemarken 19 in Zweden, en 40 in Noorwegen!), waarbij een top 3 voor design en de Vikingen bij Denemarken en Zweden; en voor Noorwegen een top 5 voor fjorden, musea, spectaculaire routes, en havens & dorpen
  3. Reisplanner (verschillende uitgewerkte reistrajecten van één week tot 3 weken)
  4. De reis voorbereiden (zoals transport, accommodatie, het land van A tot Z, en “memo” voor evenementen, cultuur, aanbevolen lectuur)
  5. Meer weten over het land (zeer interessant met o.m. het land vandaag, landschap en natuur, geschiedenis met speciale aandacht voor de Vikingen, kunst en cultuur).

Daarna volgt het hoofddeel:

  • Steden en bezienswaardigheden (ingedeeld naar de regio’s): met de beproefde sterrenbeoordeling. Er zijn tal van natuurattracties met de topscore van 3* (vooral in Noorwegen… maar Spitsbergen krijgt geen enkele ster!), alsook voor de hoofdsteden Kopenhagen, Oslo en Stockholm.

Tenslotte is er een beknopte woordenlijst (alleen voor het Noors, eigenaardig genoeg niet voor het Deens en het Zweeds), een register en overzicht van de kaarten/plattegronden (11 in Denemarken, 23 in Noorwegen, 18 in Zweden)

De Groene Reisgids is ook zeer praktisch met aanbevolen adressen (voor overnachten, uit eten, uitgaan, winkelen, evenementen) voor elk budget, met 210 referenties voor Denemarken, meer dan 1.000 voor Noorwegen en 300 voor Zweden. Besef wel dat Scandinavië (en vooral Noorwegen) een (zeer) dure bestemming is! 

De kaarten en plattegronden zijn van topkwaliteit. Vooraan in de coverflap is een overzichtskaart opgenomen met de verschillende regio’s (3 in Denemarken, 7 in Noorwegen en 4 in Zweden) die de basis vormen van het hoofddeel. Een schoonheidsfoutje: het metronetwerk van Stockholm is verkeerdelijk opgenomen in de achterflap van de reisgids Denemarken! Hier had dat van Kopenhagen moeten staan (nu op blz.108/9). In de Noorwegen-gids heeft de achterflap een metro- en tram-kaart voor Oslo (hoewel de stad niet vermeld is!).

In elke gids komen ook de typische aspecten van elk land aan bod:

  • In Denemarken o.m. lego (het wereldberoemde speelgoed in plastic °1947), het smørrebrød, het begrip hygge (= gezellig) … en het restaurant Noma (verschillende keren uitgeroepen tot ’s werelds beste restaurant)
  • In Noorwegen o.m. de Stavkirke, de middernachtzon en het noorderlicht, de fjorden, de trollen, de noorse keuken, de kustexpress Hurtigruten
  • In Zweden o.m. het noorderlicht, het Ice Hotel, het smorgasbord, de popgroep Abba, de Nobelprijs, Pipi Langkous, Volvo.

Kortom: één van de beste, zeer volledige en geactualiseerde reisgidsen op de Nederlandstalige markt, met daarenboven een heldere lay-out.

Uitgeverij Lannoo

Denemarken 2020, €22,99, 231 blz., ISBN 978 94 014 5725 5

Noorwegen 2019, €24,99, 423 blz., ISBN 978 94 014 5733 0

Zweden 2020, €22,99, 343 blz, ISBN 978 94 014 5741 5         

Recensent: Patrick De Groote