De Groene reisgids BELGIË, Michelin
37793
post-template-default,single,single-post,postid-37793,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

De Groene reisgids BELGIË, Michelin

De Groene reisgids BELGIË, Michelin

De recentste Nederlandstalige Groene Gids voor België is één van de meest volledige en geactualiseerde reisgidsen over ons land, waar het binnenlands toerisme in het corona-jaar 2020 duidelijk in de lift zit. Voor het eerst (in de Franstalige gids al sinds de uitgave 2015) is het Groot-Hertogdom Luxemburg niet meer opgenomen in deze Michelin-gids (NB: er zal waarschijnlijk ook geen aparte gids verschijnen, zodat men zich noodgedwongen moet beperken tot de oudere Weekend-gids Luxemburg Stad uit 2012).

Men blijft trouw aan het beroemde sterrensysteem (1 tot en met 3 sterren) voor plaatsen en bezienswaardigheden. De sterrentoekenning blijft voor discussie vatbaar: onbegrijpelijk heeft het stadje Soignies 2 sterren (waar mijn inziens alleen de collegiale Saint-Vincent een must is)  … terwijl historische plaatsen als Ieper, Tongeren en Waterloo genoegen moeten nemen met 1 ster … en Bastogne zelfs geen enkele! Heel vreemd is dat er slechts 1 evenement in ons land sterren krijgt: nl. 2* voor de Boetprocessie in Veurne … terwijl de Ommegang in Brussel, de Ros Beiaardommegang in Dendermonde, de Bloedprocessie en de Praalstoet van de Gouden Boom in Brugge geen sterren krijgen en er zeker 3* zouden verdienen…

De reisgids start met een top 10 “niet te missen” van België in beeld (met o.m. het onvolprezen Pairi Daiza), gevolgd door een doordachte rubriek van 20 hoogtepunten (of reisherinneringen) volgens Michelin. Vervolgens een reisplanner met autoroutesvoor 4 tot 10 dagen.

Dan volgt de rubriek praktische aspecten bij de reisvoorbereiding (zoals transport, nuttige inlichtingen over reisdocumenten, het weer, België van A tot Z, met het gezin, aanbevolen literatuur enz.). De inleiding over ons land (“Meer weten over België”) is zeer degelijk en up-to-date en bevat o.m. de rubrieken cultuur, tradities, gastronomie, kunst & architectuur, en uiteraard geschiedenis.

Het omvangrijkste deel van de reisgids is uiteraard “Steden en bezienswaardigheden”, met een nogal eigenaardige indeling van 6 regio’s … vroeger hanteerde men de meer logische indeling van de provincies met Brussel apart. Achteraan volgt nog een register en overzicht van de kaarten en plattegronden. In deze nieuwe editie worden ook recente toeristische atttracties opgenomen: zoals “Fietsen door het water” in Bokrijk (Genk) en het Nieuwe Havenhuis van Zaha Hadid in Antwerpen.

De vernieuwde cartografie (in totaal 55 kaarten en plattegronden) heeft interessante bijkomende kaartjes voor de Slag van Waterloo, alsook voor de toeristische routes in de Naamse Maasvallei, de Amblève en de Semois. Op de binnenste voorflap is een overzichtskaart van ons land opgenomen met de 6 regio’s, op de achterflap de metrokaart van Brussel.

In totaal worden er in deze reisgids 47 rondritten, wandelingen en excursies besproken.

De zeer bruikbare “adresboekjes” bij elke stad heeft meer dan 600 adressen (voor overnachten en eten) voor elk budget (van goedkoop tot pure verwennerij), en geeft tips voor rondleidingen, vervoer, winkelen, evenementen en uitgaan.

Jammer dat er te veel schoonheidsfoutjes in deze reisgids zijn: zoals Aalst waar het carnaval geen Unesco Werelderfgoed meer is! Of op de kaarten: het is niet de Kruidtuin maar wel de Plantentuin van Meise (p.136), Soignies krijgt 1* op de binnenflap overzichtskaart van België terwijl het (mijn inziens onterecht) 2* krijgt in de tekst en op de kaart van Henegouwen (p.543), en Spa – moeder van alle kuuroorden – heeft dan respectievelijk 1* en geen ster!. De boottochtjes op de Brugse Reien kosten nu 10 euro i.p.v. 8 (met dank aan corona!). Evenementen zoals de Praalstoet van de Gouden Boom in Brugge (augustus 2020) en de Ommegang van het Ros Beiaard in Dendermonde (…)  zijn intussen geannuleerd.  Ook over de “planning” of tijdsbesteding kan men een andere mening hebben: wat te denken van Mechelen (terecht met 2*) dat men in een halve dag kan bezoeken …. amai, dat is dan zeker voor een marathonloper? Terwijl men voor Hasselt (zonder ster) een dag voorziet (wat overigens wel logisch is). Er is historisch en geografisch een verschil tussen een dorp en een stad. Stavelot (p.441) blijkt een dorpje te zijn (nochtans met meer dan 7.000 inwoners één van de grootste centra in de Ardennen), en Beaumont (p.576)  wordt zelfs een gehucht genoemd. Tenslotte nog dit: ons land heeft slechts 1 Nationaal Park (nl. de Hoge Kempen in Limburg), maar Michelin zegt dat ook de Rots in Marche-les-Dames (bij de Rocher du Roi Albert) een NP is (waarschijnlijk bedoelt men nationaal patrimonium)  alsook enkele andere (zoals Lesse en Lomme) …

Ondanks alles blijft deze zeer bruikbare en volledige reisgids een absolute topper!

Uitgeverij Lannoo, 2020, 623 blz., €25,99. ISBN 978 94 014 6839 8

Recensie: Patrick De Groote