BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | De Grotten van Kanne zetten nieuwe toeristische troeven in de kijker
47767
post-template-default,single,single-post,postid-47767,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

De Grotten van Kanne zetten nieuwe toeristische troeven in de kijker

‘Uitgemergeld’ is een term die zeker niet geldt in Riemst. Integendeel, bij ons bezoek in de mergelgrotten van Kanne,  werden we getrakteerd op Grottenbier en – kaas, champignonsoep en rijstevlaai. Allemaal streekproducten die in de grotten worden bewaard en rijpen. Reden van onze afspraak was de voorstelling van diverse nieuwe initiatieven die de gemeente Riemst heeft ontwikkeld om toeristen  dit seizoen te laten kennismaken met Kanne en omstreken. Ook werd het nieuwe boek ‘Mergel Gebroken’ voorgesteld en maakten we kennis met Halisaurus ‘Bartje’. Wist je trouwens dat je vanaf nu  kunt trouwen in de Grotten van Kanne? In augustus wordt het eerste koppeltje verwacht.

De nieuwe doop- en trouwkapel.

Dat zal gebeuren in de nieuwe schuilkapel van de Kannerberg. Schuilkapellen zijn bekend, sinds gelovigen in 1795 ondergronds gingen, omwille van de Franse Revolutie. Bij de omwenteling had men het niet meer zo hoog op met het katholieke geloof. En dus ontstonden er her en der in de groeven schuilkapellen, waarbij altaar en doopvont werden gehouwen uit de mergelsteen. Denk aan Geulhem of Valkenburg en nu dus ook in Kanne. De kapel werd ingezegend door priester-moderator Lemmens uit Vlijtingen. En dus kan er nu, zowel burgerlijk als religieus worden gedoopt en getrouwd. Wat dat laatste betreft, superhandig, want de grote feestzaal ligt om de hoek.

Bartje

En de Grotten van Kanne doen er nog een schepje bovenop. Een andere aanwinst voor het gangenstelsel is het ondergronds archeologisch museump, waar je een reis door de tijd maakt. Helemaal naar de subtropische Krijtzee, 300 miljoen jaar geleden. Toen hier de Mosasauriër leefde. Onlangs ontdekte de voorzitter van de ‘Stichting Grotten van Kanne’ een naast familielid van Mosasaurus ‘Ber’, die we kennen van het Natuurhistorisch museum in Maastricht. Zijn neefje ‘Bart’, een Halisaurus, werd in de fosfaatafzetting van Centraal Marokko gevonden, botje voor botje gereconstrueerd en op een veiling aangeboden. Zo belandde het mariene reptiel in Kanne, kortbij zijn familie de Mosasauridae. Daarnaast worden er in de gangen nog tal van fossiele resten en sporen van organismen  getoond.

Mark Vos met Bartje

Mergel Gebroken

Dat is de titel van een lijvig boek, geschreven door Luck Walschot. Luck is afkomstig van Roermond, reisde half Europa door en settelde zich tenslotte in Riemst. Hij inventariseerde alle gangenstelsels in Nederland, bracht ze in kaart en zette één en ander om in beeld. Honderden kilometers moet hij ondergronds hebben gelopen, kruipend door nauwe krochten, om de verdoken landschappen vast te leggen. Waarschijnlijk bezit Walschot ook de grootste collectie fossielen uit de Jekervallei. Met het boek brengt de auteur een belangrijk overzicht van de nog aanwezige groeven, naast de wijze van beek- of ontginning van mergel in Nederland. Walschot is tevens voorzitter van de Stichting Ondergrondse Werken.

Boekpresentatie met burgemeester Vos en ex- voorzitter Vlaams Parlement Jan Peumans.

Toerisme Troef

Het is duidelijk , in Riemst kun je heel wat beleven, niet in het minst in Kanne. Burgemeester Mark Vos en wethouder van Toerisme Christian Bamps waren dan ook bijzonder fier  tal van nieuwe initiatieven aan te kondigen. Eerst en vooral wordt ingezet op de actie ‘Mijn hart klopt voor Riemst’ (www.mijnhartkloptvoorriemst.be) met borden die verwijzen naar de mooiste plekjes in Riemst. De actie wordt ook uitgerold via de social media.  Zo is er een uitbreiding van de zgn. ‘stappenroutes’ met Val-Meer en Heukelom.  Er worden via het podcatproject ‘Het Bankje’ mooie verhalen verteld bij diverse bankjes die op toeristische plekjes staan.  Denk aan een nieuwe fiets-app waar je op negen locaties in de regio een audio-visueel verhaal vol sensatie kunt ervaren. Ook werkt Riemst rustig verder met de provincie aan het verhaal rond ‘Fietsen onder de grond’, in het verlengde van ‘Fietsen door het Water’, ‘Door de Bomen’ en ‘Door de Heide’, fietsattracties met een aparte gewaarwording.  En kers op de taart, in september komt de BinckBank Tour terug, onder de nieuwe naam ‘Benelux Tour’ waarbij de Slingerberg terug in beeld komt. Het is dé enige UCI WorldTour rittenkoers mét een rit van Riemst naar Bilzen.

Info:  https://www.riemst.be

Perscontact: Ingrid Nicolaes  communicatie@riemst.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen
Foto’s: Anne Marie Jacob