De Loire per fiets – La Loire à Vélo
18245
post-template-default,single,single-post,postid-18245,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

De Loire per fiets – La Loire à Vélo

De Loire per fiets – La Loire à Vélo

De Loire: de ziel van de Fransen

Laat in een gesprek met een vaderlandslievende Fransman (een knoert van een pleonasme!) het woord ‘Loire’ vallen, en zijn oogjes beginnen te fonkelen. Langs die langste rivier van zijn land liggen zijn racines, vooral dan in de Vallée des Rois, grofweg tussen Orléans en Angers, waar indrukwekkende kastelen gevuld met cultuur, geschiedenis en veel pikante verhalen, vandaag toeristen uit de hele wereld aantrekken. Ook was de wilde, onstuimige Loire, die meermaals voor enorme overstromingen zorgde, eeuwenlang de levensader van Frankrijk. Het drukke scheepvaartverkeer deed de economische motor draaien. Al vlug zal het gesprek gaan over les bonnes choses de la vie zoals de heerlijke keuken met tal van kwalitatief hoogstaande streekproducten en last but not least de beroemde Loire-wijnen. Het is maar een greep uit de vele troeven die onze zuiderbuur tot het meest geliefde vakantieland van de Belgen maken. En wil je je Urbanus-Frans ‘quand les oziaux chantent dans le bois’ iets sierlijker doen kwinkelieren, dan is de Loire-streek ideaal oefenterrein want hier wordt de taal van Molière het best en het mooist gesproken.

En fietsen maar

Met die wijsheid gewapend staat niets je nog in de weg om een heerlijke fietstocht langs deze roemrijke rivier te maken. Met dat doel is een buitengewoon handige fietsgids verschenen die je 900 km lang van Nevers tot St-Brevin-les-Pins, vlak bij de monding in de Atlantische Oceaan bij St-Nazaire, begeleidt. De hele route loopt grotendeels over de zogenaamde ‘voies vertes’, fietspaden waar gemotoriseerd verkeer verboden is, en goede, gewone fietspaden die gescheiden zijn van het wegverkeer. Dat de fietser af en toe wel eens een brug moet oversteken om aan de andere oever te raken of een veer moet nemen, is niet onoverkomelijk. De auteurs van het uitstekend vertaalde fietsgidsje – ik gebruik bewust het verkleinwoord omdat het mooi in de hand ligt of makkelijk in een staander op het stuur past – hebben het hele traject opgedeeld in 8 uitgestippelde routes, telkens in een andere kleur, die ze op hun beurt netjes onderverdelen in kleinere etappes, samen 41. De gemiddelde afstand per route is ongeveer 100 km per dag, met een paar uitschieters. De informatie over de highlights onderweg, of het nu gaat over een parel van een kasteel, een ingenieuze sluis of een kanaalbrug, een leisteengroeve, een troglodiet enz., is beknopt en ad rem. Dat geldt ook voor de bekende druivensoorten (chasselat, sauvignon, gamay, pinot noir…) die hier goed gedijen en prachtige crus en AOC’s opleveren. Dat bij het aanbod aan activiteiten ook aan meefietsende kinderen gedacht is (spotten van bevers, ritje te paard of op ezel…) en ook aan fietsers in groep, is een pluspunt. De logootjes of symbolen met verklaring op de voorplatflap verwijzen daarnaar. Een tweetal keer kan van de route langs de Loire afgeweken worden: dat is het geval voor een bezoek aan het kasteel van Chambord en dat van Chenonceaux.

Route vier ter illustratie

Voor elke route vind je een duidelijke overzichtskaart (cartografie Hachette Tourisme) met de genummerde etappes. Route 4 loopt over 98,5 km van Blois naar Tours. Met vlaggetjes op de kaart worden de etappes (in dit geval 4) aangegeven. Dan volgt, gespreid over twee bladzijden (in landscape-formaat), beknopte toeristische informatie over de startplaats met gegevens over toeristenbureau, fietsverhuur en activiteiten in die stad. Daarna volgen telkens nieuwe kaartjes met de fietsroute van de betreffende etappe met aanduiding van lengte, approximatieve tijdsduur en zwaarte (aangeduid door een of meerdere fietsjes). Ook na elke etappe krijg je nuttige informatie over bezienswaardigheden onderweg, openingstijden van gebouwen, monumenten, musea enz. Elke route wordt afgesloten met een uitvoerige oplijsting per etappeplaats van mogelijke logeeradressen (campings, chambres d’hôtes, gîtes, boerderij, pipowagen, hotels en hotelletjes) en restaurants met prijsindicatie.

Besluit

Deze fietsgids is zonder meer een aanrader: handig formaat, duidelijk, correct en verzorgd taalgebruik, degelijke informatie, goede kaartjes en een overzichtelijke structuur, vooral door gebruik van verschillende kleuren. Misschien is het wat oneerbiedig voor een recensie over een fietsgids, maar de appreciatie voor dit boekwerkje noopt me te zeggen dat je ook als niet-fietser met deze lezenswaardige en praktische gids je eigen vakantie (privé, met gezin) thuis of ter plaatse perfect kunt voorbereiden.

Trotter-Gids, Uitgeverij Terra – Lannoo, 2018, 192 p., € 17,99

Recensent: Guy Meus