BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | De mooiste dorpen van Wallonië
37081
post-template-default,single,single-post,postid-37081,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

De mooiste dorpen van Wallonië

In tegenstelling tot Vlaanderen kent Wallonië een stichting die de mooiste dorpen van Wallonië promoot. Dat zijn er momenteel dertig. Er staan twee dorpjes in de wachtrij en er zal ook eentje haar status verliezen. Doel is het patrimonium, de natuur en cultuur en het duurzaam toerisme te promoten. Wat daarbij opvalt is de gemeenschappelijke noemer van harmonie en creativiteit in het hele dorp, maar ook de capaciteit om toeristen op te vangen.

Om één en ander te promoten geeft de vzw ‘Les Plus Beaux Villages de Wallonië’ een mooie tweetalige gids uit in oblongformaat, goed voor 20.000 exemplaren. Een liggend formaat valt meer op en zorgt voor een hoog bewaargehalte. Maar daarnaast past hij ook perfect in je rugzak, goed voor 160 pagina’s wandelplezier. De inhoud is opgesplitst in acht regio’s, naar gelang karakter en diversiteit, goed voor 30 bewegwijzerde wandelingen  van 5 tot 15 kilometer in de natuur.  Naast essentiële informatie over het dorpje is er ook een overzichtelijk kaartje toegevoegd.

Land van Herve en Vesder schepen Schreurs

Wie iets verder wil stappen kan ook de nieuwe tweetalige wandelgids aanvragen: ‘Randonées / Wandelingen rond de mooiste dorpen van Wallonië’. Daarin is vooral de technische fiche interessant: afstand, duurtijd, moeilijkheidsgraad, type wandeling en kaartje. Aan deze brochure is een GPS tracer gekoppeld, die vanaf medio juli in werking gaat. Oplage: 10.000 exemplaren.

Daarnaast heeft de stichting 3 circuits uitgestippeld die men per fiets of met de wagen kan doen. Ook dit parcours kan men via gps volgen. Ze zijn gelinkt aan 3 thema’s: de onbekende plekjes van ‘Het Land van Herve en de streek van de Vesder’, de authentieke Ardennen en de mooiste plekjes in het Land van de Meren.

En om het helemaal af te ronden, stelt men ook nog eens  16 ‘interpretatie’ – wandelingen voor in evenveel dorpen.  Bedoeling is kennis te maken met het zeer specifieke patrimonium van deze dorpen in combinatie met de natuur. In elk dorp vindt men bij aanvang van de wandeling een drietalig didactisch infobord (Frans, Nederlands en Engels) dat iedereen wegwijs maakt in de regio.

Railbike

Om dit alles te promoten organiseert men allerlei acties tijdens deze zomer. En dit via ‘Vivacité RTBF’. Daarnaast zijn er het internet en de sociale media. Uiteraard werkt men nauw samen met de VVV- en Toeristische Infokantoren in de regio’s. En heet men iedereen nu reeds welkom op een grote activiteit in het najaar, nl. de weekends van 10 en 17 oktober in het Land van Herve. Dan wordt er na een welkomconcert gewandeld van Clermont-sur-Berwinne naar Herve voor een conviviale  plattelands pick-nick, waarna het richting Soiron gaat waar het glas wordt geheven op de vriendschap.

Info: www.beauxvillages.be

Perscontact: Alain Collin  info@beauxvillages.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob