De Noorse keuken: traditionele ingrediënten, moderne methodes.
65496
post-template-default,single,single-post,postid-65496,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

De Noorse keuken: traditionele ingrediënten, moderne methodes.

De Noorse keuken: traditionele ingrediënten, moderne methodes.

Zoete lekkere bessen, wafels, pannenkoeken, maar heerlijk hartige dingen zoals gerookt vlees of lekkere kazen. En vergeet zeker niet de verse vis zoals kabeljauw, naast schaal- en schelpdieren. Dat zijn allemaal ingrediënten uit de Noorse keuken. Onlangs brachten enkele Noorse topchefs een bezoek aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde om er de zevende jaars studenten te laten kennismaken met Scandinavische keuken

Lekkere ingrediënten, modern bereid.

Zo kwamen Aleksander Vartdal en Alexander Fredriksen koken in de demokeuken. Samen met een uiteenzetting over de Thon-hotels kadert dit bezoek volledig in de samenwerking van de Noorse ambassade en Hotelschool Koksijde. Vartdal is een competitieve chef die je kan kennen van de gerenommeerde kookwedstrijd Bocuse d’Or waar hij de zilveren medaille behaalde. Ook is hij gekend voor zijn conceptuele visie op de ‘food scene’, waar hij hoge ogen mee scoort. De 3D-printer is niet meer weg te denken uit zijn keuken om de smaakbeleving steeds te optimaliseren.

Alexander Frederiksen is afkomstig uit het noorden van Noorwegen en is een recht geaarde Bodo supporter in de voetbalcompetitie. Kookcompetities behoren niet meer tot zijn dagelijkse bezigheid, vermits hij vaak voor creatieve kookopdrachten de wereld rond reist. De chef is een expert in het bereiden van wild en vis. De leerlingen maakten kennis met de Noorse keuken en de typische Noorse ingrediënten en gerechten. De Noorse keuken focust o.a. op vis, schaal- en schelpdieren, wild, bruine kaas en wafels. De kookdemo bracht veel boter, rendier, stokvis, schelpdieren, knäckebröd, speciale pannenkoeken, bierbrood en nog zo veel meer met zich mee. De typische bereidingswijzen van voedsel, zoals drogen en roken, werden geografisch en geschiedkundig gekaderd.

Stage

De Thon-hotels, één van de grootste ketens in Noorwegen, investeren veel in hun restaurants qua smaakbeleving. Ze hebben dan ook de beste chefs die in de potten roeren. Dit idee van meer-dan-alleen-een-hotel werd duidelijk uiteengezet zodat de leerlingen eventueel wel overwegen om er stage te lopen. In heel Oslo hadden ze vorig jaar voor de horeca slechts 8 stagiaires; dus iedere leerling die in Noorwegen stage wil lopen is er meer dan welkom.

De ambassadeur sloot deze leerrijke voormiddag af met de warme uitnodiging om zeker ooit eens Kerst te komen vieren in Noorwegen en dan te genieten van de  ‘lutefisk’ (kabeljauw) .

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Sandra Moeykens