De Ommegang, een Brusselse traditie
27341
post-template-default,single,single-post,postid-27341,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

De Ommegang, een Brusselse traditie

De Ommegang, een Brusselse traditie

Van 26 tot en met 29 juni 2019 is Brussel in de ban van de 89ste editie van de Ommegang. Hoe oud de traditie van dit historisch spektakel ook mag zijn, het blijft aantrekkelijk doordat het elk jaar weer vernieuwt. In de editie van 2019 zullen een Heraut en een Genodigde uit de negende kunst het evenement als vertellers begeleiden.

De Ommegang die dit jaar op woensdag 26 en vrijdag 28 juni door de straten van Brussel en over de Grote Markt gaat, dateert uit het midden van de 14e eeuw toen het grote eedverbond van de kruisboogschutters een processie organiseerden ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Zavel. Al  snel sloten de gestelde lichamen van de stad zich bij de processie aan zodat deze een meer werelds karakter kreeg.   In 1549 stelde keizer Karel V zijn zoon Filips voor als de toekomstige koning voor onze gewesten. Bij die gelegenheid probeerde elke stad zich op haar best te tonen. Brussel deed dat door een Ommegang te organiseren die schitterender was dan ooit.  De hedendaagse Ommegang die  een historische reconstructie is van het feest van 1549 is een stukje Brusselse folklore waaraan 1.400 figuranten, folkloristische en historische groepen, paarden, marionettentheater, reuzen, vlaggen,… deelnemen. De Ommegang is even typisch voor de Brusselse en Belgische identiteit als chocolade, bier of frieten en heeft een sterke folkloristische reputatie opgebouwd tot zelfs in de Verenigde Staten, Japan en China.  Het evenement was vertegenwoordigd op vier wereldtentoonstellingen, waaronder die van Milaan in 2015. Een dossier werd ingediend bij de Unesco in Parijs, om de Ommegang te laten erkennen als cultureel en immaterieel werelderfgoed.

Nieuw

Al zeven jaar nodigt de Ommegang voor elke nieuwe editie een bekende persoon uit de wereld van kunst en letteren uit om de rol te spelen van de Heraut, de boodschapper.  Dit jaar viel de keuze op de Belgische actrice Natacha Régnier  en striptekenaar Dany. Als sprekers werd gekozen voor  Bert Kruismans en voor Jo Lemaire.

Renaissancedorp

In het Warandepark staat van 26 tot en met 29 juni het Renaissancedorp, waarin kinderen en volwassenen kunnen kennismaken met de levenswijze en de authentieke sfeer van toen.   Ambachtslieden uit vroegere tijden, zoals een chirurgijn, een barbier of een smid, zullen er de geheimen van hun stiel prijs geven.  Spektakel komt er van de riddertoernooien,  beroemde steekspelen van de Ommegang, gevechten tussen ridders te voet en evocaties van het burgerlijke en militaire leven van een groep huursoldaten in de 15e eeuw. Tijdens de festiviteiten zal de Brouwerij Haacht, de officiële brouwer van het Ommegangbier, degustaties aanbieden van de cuvée Keizer Karel, die speciaal voor het evenement ontworpen en gebrouwd werd. Dat bier zal verkrijgbaar zijn in ruim 5000 horecazaken.  In het hart van het Warandepark bevindt zich de Renaissance-markt waar je typische zestiende-eeuwse producten kan ontdekken of kopen. Je maakt er kennis met ambachtslieden uit heel Europa, die producten van grote kwaliteit aanbieden.  The Royal Break op de hoek van de Koningsstraat  en het Paleizenplein biedt de beste afterwork sfeer voor een apero of een avond in een music lounge.

Praktisch:  de Ommegang gaat op woensdag 26 en vrijdag 28 juni om 21 uur – De deuren openen om 20 uur •
Tickets en info:  www.ommegang.be

Perscontact: Viviane Vandeninden – pr@ommegang.be
Verslag: Rita Goethals