De provincie Antwerpen gaat voor Eigen/Aardig
61310
post-template-default,single,single-post,postid-61310,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

De provincie Antwerpen gaat voor Eigen/Aardig

De provincie Antwerpen gaat voor Eigen/Aardig

Gebroken Venus uit het Rivierenhof

Op donderdag 20 april 2023 werd EIGEN / AARDIG, een vijfde interventie in Every Collection Hides Another Collection, officieel geopend door Luk Lemmens, eerste gedeputeerde en woordvoerder van de deputatie.

Het provinciehuis blijft een port of A(rt)

De provincie Antwerpen bezit een rijke en diverse kunstcollectie. De verzameling groeide in de loop der jaren en bestaat nu uit ruim 2000 werken van 637 kunstenaars. Ook op archeologisch vlak is de provincie Antwerpen actief. Het onderzoek (1999-2004) op het traject van de van de HSL richting Nederland ligt aan de oorsprong van het Provinciaal Archeologisch Depot. Het werd in 2015 erkend als onroerenderfgoeddepot en herbergt momenteel 376 ensembles. Het gaat van objecten uit de steentijden tot en met Wereldoorlog II.

Joke Bungeneers, afscheidnemend diensthoofd Erfgoed

Joke Bungeneers, afscheidnemend diensthoofd Erfgoed, ging voor de expo EIGEN/AARDIG in beide collecties op zoek naar bijzondere objecten.

In de kunstinstallatie Everey Collection Hides Another Collection, een ontwerp van Nico Dockx, plaatst ze tegenover elk kunstwerk een archeologisch object. Dit idee kwam reeds bij haar op bij de opening van PING-PONG, de derde installatie van deze cyclus (2022). Toch denkt ze met de expo EIGEN/AARDIG een extra stap te zetten, aangezien er nu twee provinciale collecties met elkaar in dialoog gaan.

Kunst en archeologie in dialoog

Camiel Van Breedam, Opgedragen aan de steenbakkers (1967)

Het kunstwerk van Camiel Van Breedam, Opgedragen aan de steenbakkers (1967) neemt een prominente plaats in op deze expo. De bezoeker wordt er dadelijk mee geconfronteerd. Toch hoopt Joke Bungeneers dat met een persoonlijk gekozen route de bezoeker in deze expo op zoek zal gaan naar: tegenstelling of symbiose, beeld of vorm, kleur of textuur. En ofwel vindt de bezoeker het verhaal van de curator terug, ofwel wordt er een eigen verhaal gecreëerd.

Praktisch

EIGEN / AARDIG, nog tot 28 juli in het provinciehuis Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22  2018 Antwerpen. Een bezoek is mogelijk tijdens de openingsuren van het provinciehuis (maandag tot vrijdag van 8 tot 18 uur, uitgezonderd feestdagen). De toegang is gratis.

Info: https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlog/collectie-provincie-antwerpen/every-collection-hides-another-collection/eigenaardig.html

Perscontact: Bob Daems, kunst@provincieantwerpen.be

Verslag en foto’s: Tom Vermeiren