BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | De schilder van Barcelona
40697
post-template-default,single,single-post,postid-40697,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

De schilder van Barcelona

Een historische roman over Barcelona in het begin van de twintigste eeuw. De periode waarin het hoofdpersonage schilder Dalmau Sala leefde, maar ook Gaudi, Picasso, Domènech. Een periode gekenmerkt door sociale onrust, anarchisme, uitbuiting door de katholieke kerk, kinderarbeid, drugs…

Dalmau groeide op in een armenbuurt, zijn vader werd om zijn anarchistische ideeën geëxecuteerd. Zijn creatieve schilderstalenten werden opgemerkt door Don Manuel Bello, eigenaar van een keramiekfabriek die hem in dienst nam. Tussen zijn werkgever en Dalmau ontstaat een financiële afhankelijkheid: Don Manuel Bello koopt hem vrij van militaire dienst.

Als schilder voerde hij onder meer opdrachten uit voor de architect Domènech (Palau de la Musica Catalana). Hij was gefascineerd door Gaudi, die ‘stenen kon laten leven’ door zijn golvende bewegingen in de mozaïek van keramiektegelstukjes in het Park Güelll. Tegelstukjes die Gaudi  verzamelde in de afvalbergen van de fabrieken

Hij leeft in een permanente tweestrijd: opdrachten voor de bourgeoisie aanvaarden,  zijn thuissituatie en zijn liefde voor de anarchistische Emma.

Feiten uit de socio-economische geschiedenis en het artistieke milieu worden naadloos verweven met de relatie tussen Dalmau en Emma: kunnen zij elkaar trouw blijven?

De auteur Ildefonso Falcones is een meester in historische romans en heeft reeds enkele bestsellers op zijn palmares, waaronder de ‘Kathedraal van de zee’ en ‘De erfgenamen’.

Door het lezen van deze roman krijgt een citytrip naar Barcelona een grote meerwaarde: hij dompelt je onder in een periode, het modernisme, die bepalend is voor de grote artistieke aantrekkingskracht van de hoofdstad van Catalonië, die toen reeds in hoogoplopende politieke spanningen verkeerde met Madrid.

Een uitgave van Luitingh-Sijthoff, 2020, ISBN 9789024591565, 667 p. € 27,50

Recensent: Didier Van Houts