BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | De Vlaamse Icoonroutes: make-over van het LF -netwerk
46832
post-template-default,single,single-post,postid-46832,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

De Vlaamse Icoonroutes: make-over van het LF -netwerk

Toerisme Vlaanderen stelde zopas in het Park van de Abdij in Heverlee de laatste twee Icoonroutes voor: Heuvelroute en de Vlaamse Route. Ze vormen het sluitstuk van negen icoonfietsroutes die de fietser leidt langs het allerbeste wat Vlaanderen te bieden heeft: weidse landschappen, ontmoetingen in (fiets)café’s, gastronomie op je bord.  In feite zijn het de vroegere bekende LF -routes die nu gesaneerd en aangepast worden. Wat de GR-paden betekenen voor wandelaars, dat zijn de LF-routes voor fietstoeristen. Met de voltooiing wordt tevens het startschot gegeven om de komende vijf jaar Vlaanderen op de kaart te zetten als Top Fietsroutes. Bedoeling is toeristen en recreatieve fietsers een ideale vakantiebestemming aan te bieden. De Icoonfietsroutes zijn lange afstandsroutes die Vlaanderen doorkruisen en verbinden met onze buurlanden Nederland en Frankrijk, maar ook met Wallonië. In totaal goed voor 2500 kilometer aantrekkelijke fietspaden rond een centraal thema binnen het netwerk van knooppunten, dat destijds succesvol werd uitgedokterd in Limburg door mijningenieur Bollen. Die paste het systeem toe van de mijngangen waar kompels hun weg terugvonden via knooppunten en aanduidingen.

Alle provincies geven present.

Alle routes zijn volledig bewegwijzerd in twee richtingen. De Kustroute (85 km), Maasroute (63km, Frontroute 14/18 (100km), Kempen (203km), Schelderoute (181km), Groene Gordel (126 km), Oostende-Brussel (332 km), Poperinge-Voeren (459km) en de synthese de routes: de Vlaamse route (952km). De nieuwe Heuvelroute verbindt dan weer het Pajottenland met Leuven en het Hageland. De routes zijn herkenbaar aan een eigen kleur. Er is anderhalf miljoen euro voorzien voor de ontwikkeling van de route, de ontwikkeling van een portaalwebsite en diverse data, maar de fietscultuur zorgt de laatste jaren ook voor een economische return en is als dusdanig een hefboom in de vrijetijdseconomie. Door de diverse initiatieven is het zelfs een all-saison attractie geworden.

Heuvelroute

Gedeputeerde van Limburg Igor Philtjens, tevens voorzitter van de beleidscommissie Toeristische Vereniging Vlaamse Provincies ziet het zo: “Er is een groeiende vraag naar fietsroutes met beleving.  Op vlak van recreatief toerisme kunnen we door samenwerking onze kennis delen.”

Info: www.vlaanderenmetdefiets.be

Perscontact : Frank Ilsbroux  frank.ilsbroux@vlaamsbrabant.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen
Foto’s : Toerisme Vlaanderen