BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | De Wijers: Sterk draagvlak voor erkenning als Vlaams Landschapspark
48943
post-template-default,single,single-post,postid-48943,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

De Wijers: Sterk draagvlak voor erkenning als Vlaams Landschapspark

De Wijers, een uitgebreid natuurreservaat, goed voor 1001 vijvers (‘wijers’) is een uniek waterlandschap in het hart van Limburg. Hier is de echte natuurliefhebber thuis. De wijers zijn immers een paradijs voor heel wat zeldzame fauna en flora. Ze vormen een adembenemend decor om in te wandelen en te fietsen.

Dat De Wijers nu kandidaat zijn om een officieel Landschapspark te worden is geen geheim meer. Gedeputeerde Lambrechts: “ De partners van De Wijers mochten reeds meer dan 60 steunbrieven ontvangen van toeristische en andere ondernemers, netwerken, erfgoedorganisaties, dorpsraden en natuurverenigingen. Via #mijnwijers laten inwoners en bezoekers weten wat hun favoriet plekje is in De Wijers. Intussen dienen de partners samen een sterk dossier in bij de Vlaamse Overheid. Als men eind december groen licht krijgt, wordt er werk gemaakt van een Masterplan voor de volgende 20 jaar.

Schepen van Toerisme Hasselt Rik Dehollogne en gedeputeerde Bert Lambrechts

Toeristische hotspot in Limburg

De Wijers vormen een decor van meer dan 1000 vijvers in prachtige beekvalleien, waar honderden zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. Dit schitterende waterparadijs strekt zich uit over 8 gemeenten in het hart van Limburg, goed voor 25.000 ha vijverlandschap. Met recreatiemogelijkheden en toeristische trekpleisters. Denk aan historische parken als Hengelhoef en Kelchterhoef, Bokrijk, het Schulensmeer, het Circuit van Zolder. Denk aan ‘Fietsen door het water’, Kiewit, de Teut, de abdijsite van Herkenrode, Domein Bovy, diverse kastelen, molens, het mijnverleden met het Kolenspoor en nog veel meer.  De combinatie van water, natuur en cultuur maakt De Wijers uniek. De aantrekkingskracht van het gebied zit vervat in vier sleutelbegrippen: verrassende vijvers, uniek cultuurlandschap, verwonderd door vroeger en bewegend beleven.  Zo’n 59 procent van het gebied is puur natuur. 6000 ha hoort onder ‘Natura 2000’. Dat zijn gebieden waar bedreigde plant- en diersoorten in hun natuurlijke leefomgeving worden beschermd om de biodiversiteit te behouden. De Wijers vormen ook een proeftuin om de waterhuishouding in Midden-Limburg te capteren en te bufferen.

Info: www.dewijers.be

Perscontact:  Els Luyckfasseel    Els.luyckfasseel@limburg.be
Verslag en foto’s: Jempi Welkenhuyzen