De Willemsroute: nieuwe toeristische troef voor Limburg
62752
post-template-default,single,single-post,postid-62752,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

De Willemsroute: nieuwe toeristische troef voor Limburg

De Willemsroute: nieuwe toeristische troef voor Limburg

Alle betrokkenen bij de Willemsroute

De Zuid-Willemsvaart bestaat weldra 200 jaar en dat wordt gevierd. Via de FARO Erfgoedapp ontdek je de verhalen en beelden die gelinkt worden aan de voorbije twee eeuwen waterweg.  De route voert je te voet, met de fiets of per boot langs de mooiste plekjes van de regio, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

In 2026 bestaat de Zuid-Willemsvaart 200 jaar. Dit 122 km lange kanaal werd in het begin van de 19e eeuw in slechts vier jaar tijd door 6000 arbeiders met de hand uitgegraven. De vaart bleek een korter en betrouwbaarder alternatief voor de vaak onvoorspelbare en onbevaarbare Maas. Ze verbindt Maastricht met Den Bosch.

“ Eigenlijk gaat het kanaal terug voor een deel tot bij Napoleon Bonaparte, die in 1799 ‘le Grand Canal du Nord’ wilde graven. Maar in 1815 , na Waterloo, besliste het Congres van Wenen, dat wij onder Willem 1 zouden ressorteren. Vandaar de Zuid-Willemsvaart,” legt Katy Stroobants uit.  Zij is de projectmedewerker van de Willemsroute bij het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. “Deze kersverse ontdekkingsroute is raadpleegbaar via de FARO Erfgoedapp en dompelt je onder in het verhaal van het kanaal. Je hebt de keuze uit drie routes: de Willemsroute Zuid (28,7 km), Midden (28,6 km) en Noord (40 km) waarbij je te voet, per fiets of met de boot het verhaal van dit kanaal kan ontdekken. Dat gebeurt aan de hand van diverse weetjes en herkenningspunten over verleden en heden van de vaart . Een QR-code toont je de weg. “

Rustig

Luchtbeeld

De gloednieuwe ontdekkingsroute is onderdeel van de Willemsroute. Deze recreatieve vaarroute tussen Maastricht en Weert passeert ook Belgisch-Limburg tussen Smeermaas bij Lanaken en Lozen. Dat stuk, ofschoon ook vrij voor binnenvaart, is vrij rustig.  En zeker geschikt voor een beginnende schipper. Overigens heb je geen vaarbewijs nodig afhankelijk van de afmetingen van je boot voor recreatieve toervaart. En dus kreeg de bestaande vaarkaart recent een update en kan men alle info terugvinden op de website willemsroute.eu.

“Voor B. Limburg is dit een goede zaak,” weet gedeputeerde voor toerisme Igor Philtjens, “In onze provincie gaan we voor toerisme dat goed is voor de gast maar ook de eigen Limburgers. Dat doen we door betekenisvolle ervaringen in onze landschappen te ontwikkelen. De Willemsroute wordt een nieuwe troef om van onze unieke landschapspracht te genieten, zowel op als langs het water. Weet je dat 1 op 10 jobs in Limburg zich situeert in de vrijetijdssector. Dus werken aan initiatieven rond onze eigen identiteit, ons DNA is belangrijk. We gaan daarin nog watergebonden initiatieven ontwikkelen, denk aan bv slapen op het water..”

Oude kanaalarm Z.Willemsvaart

Platteland-Plus

Het voorbije anderhalf jaar is gewerkt aan de duurzame ontwikkeling van de Willemsroute. Dat gebeurde in het kader van een Platteland-Plus project bij het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, in samenwerking met de Vlaamse Waterweg en Visit Limburg.  Gedeputeerde Inge Moors ziet de Willemsroute dan ook als een letterlijke link met het platteland, waarbij zowel landbouw- als landschapsparken worden doorkruist. Het is bovendien dé verbinder tussen gebieden Nationaal Park RLKM, het GrensPark Kempen-Broek en het RivierPark Maasvalleid, waardoor je ook het achterland kunt betrekken bij de vaart. “Een vervolgtraject is nodig om te kunnen uitgroeien tot een volwaardig en duurzaam grensoverschrijdend toeristisch topproduct,” aldus Moors. Dat werd onderstreept door Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir, die door haar aanwezigheid haar project ‘Reizen naar morgen’ nog eens in de kijker zette. “Het varen dient vlot combineerbaar te zijn met het bestaande fiets- en wandelaanbod. Dat stimuleert het meerdaags bestedingsbedrag en dit komt dan weer de Limburgse economie ten goed. Immers, uit een onderzoek blijkt dat het gemiddeld bestedingsbedrag per dag in de buurt van de Willemsroute 115 euro bedraagt,” luidt het.

Info: www.willemsroute.eu

Perscontact: Katy Stroobants katy@rlkm.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen en De Vlaamse Waterweg