De Wissen krijgt een compleet nieuw jasje
43223
post-template-default,single,single-post,postid-43223,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

De Wissen krijgt een compleet nieuw jasje

De Wissen krijgt een compleet nieuw jasje

Een virtuele spadesteek voor de bouw van een nieuw bezoekerscentrum, het is eens iets anders. Maar omwille van corona kon het niet anders.  Werkend burgemeester van Dilsen-Stokkem Sofie Vandeweerd (Open VLD) legde, samen met schepen van Toerisme Koen Sleypen (Vooruit Dilsen-Stokkem) symbolisch een Maaskei als eerste steen aan De Wissen, dat vanaf maandag a.s. grondig wordt verbouwd. Ook komt er een nieuwe vleugel bij. Het wordt een opvallende toren met een zgn. duurzame groengevel. Het nieuwe bezoekerscentrum maakt van De Wissen straks dé toegangspoort tot het RivierPark Maasvallei en het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd. Het project komt er in samenwerking met de stad Dilsen-Stokkem, het Provinciaal Natuur Centrum, het Regionaal Landschap Kempen  en Maasland en het Limburgs Landschap vzw.

Wnd burgemeester Vandeweerd en Schepen van Toerisme Koen Sleypen

In het nieuwe bezoekerscentrum, dat als een heuse eyecatcher zichtbaar is op het fietsroutenetwerk, zullen natuur- en recreatiebeleving, de functie en historiek van de Maas en de regio centraal staan naast thema’s als waterkwaliteit en duurzaamheid.

Schepen Koen Sleypen: “ Het momentum was daar. De visie rondom een nieuw bezoekerscentrum, gekoppeld aan de grindmiddelen en de input van nieuwe partners, zorgen ervoor dat we De Wissen als een heus onthaalpunt kunnen toevoegen aan projecten als de uitkijktoren, de fluister- en kampeerboten, het Terhills resort en het RivierPark Maasvallei. De Wissen zal een herkenningspunt vormen voor heel de Maasvallei van Kessenich tot Lanaken. Het complex zal tevens de uitvalsbasis vormen voor het stadje Dilsen-Stokkem, maar door zijn centrale ligging zeker een bovenlokaal en internationaal karakter kennen. Zo zal het onthaalpunt zelfs een schakelfunctie vormen met het Ter Hills park. Dat ligt deels op grondgebied Maasmechelen en in Dilsen-Stokkem, goed voor 356 Hectare Nationaal Park. We gaan hier een verbinding maken via het fietsroutenetwerk. ”

Groengevel De Wissen

Het nieuwe gebouw komt net voor het bestaande gebouw, vlak aan de dijk. De functie wordt drieledig. Gelijkvloers wordt er een onthaal voorzien voor bezoekers en toeristen, op de eerste verdieping  krijg je een eerste blik op de cultuur, natuur en historie  van de Maasvallei. En op het dak van de toren voorziet men een uitkijkplatform met panoramisch zicht op het omliggend gebied. Het oude, bestaande gebouw, wordt eveneens vernieuwd en krijgt een meer open karakter.  Het zal zich richten naar het toeristisch fietspad en de Oude Maas.

Burgemeester Sofie Vandeweerd: “ We gaan bezoekers en toeristen informeren via het verhaal van het landschap. Het Limburgs Landschap zal maandelijks daarbij activiteiten voorzien, waardoor het museumbezoek niet langer statisch, maar ook actief en leerrijk wordt. Het Provinciaal Natuur Centrum zal door diverse outdoor activiteiten  sensibiliseren en de rest van het gebied op educatieve wijze naar kennis en waarde laten ontdekken. En tot slot is er voor de toerist voldoende belevenis voorzien in de regio.”

De Maas

De Wissen is als bezoekerscentrum uniek voor de Maas. Vanaf de bron in Frankrijk tot de monding is Nederland is er geen complex dat deze regenrivier duidt. Wie dus meer wil te weten komen over het RiverPark, de GrensMaas en de uiterwaarden, maar ook over de cultuur en natuurimpact van deze stroom is Dilsen-Stokkem straks dé place to be. Een uniek verhaal om in Europa te vertellen. Jaarlijks goed voor 1 miljoen fietsers en 300.000 wandelaars in de regio.

Het nieuwe bezoekerscentrum kost 1,7 miljoen euro, waarbij 1,1 miljoen gaat naar nieuw- en verbouw, 100.000 euro is voorzien voor buitenaanleg en 170.000 euro gaat naar de tentoonstelling over Vlechtwerk.  Stokkem was destijds wijd en zijd bekend als ‘korversdorp’.  De stad heeft hierbij toelagen gekregen van de Vlaamse Overheid en van het zgn. Grindspoor. Nu de eerste steenlegging een feit is, kunnen de werken effectief starten. Bedoeling is dat men mei 2022 de sleutel op de deur kan steken.  Het fietspad zal tijdens de werken toegankelijk blijven, waardoor de verbinding met het fietsroutenetwerk gegarandeerd blijft.

Info: www.dewissen.be

Perscontact:  Frederik Houben      Frederik.houben@dilsen-stokkem.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Stad Dilsen-Stokkem