De Ziel van Parijs
51433
post-template-default,single,single-post,postid-51433,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

De Ziel van Parijs

De Ziel van Parijs

Bijzondere plekken, mensen en geschiedenissen.

De auteur Dirk Velghe is oprichter-CEO van Vacature en Mediafin (De Tijd & L’Echo) en  nu voorzitter van de Raad van bestuur. Naast media gaat zijn grote passie naar Parijs.

Het zeer lijvige boek heeft een aparte opbouw: het bevat hoofdstukken die zich afspelen op de Rechteroever West en Oost, de Linkeroever West en Oost, Monceau en Batignolles. De verhalen volgen niet chronologisch op elkaar maar volgen een geografische indeling.

Door de plattegronden (zonder schaalvermelding) in het boek kan je ook de verhalen situeren, maar om een route uit te stippelen en de verhalensites te bezoeken dien je toch beroep te doen op een plattegrond of op google maps. Vooraan in het boek vind je een tijdlijn zodat je de verhalen kan situeren.

“De zoektocht naar de ziel van Parijs is er een naar de ziel van haar inwoners. Zij die de lichtstad en haar geschiedenis hebben ingekleurd” De auteur is niet op zoek gegaan naar personen en feiten die we uit de geschiedenisboeken kennen, maar naar de “unusual suspects”. Elk  van de 43 verhalen wordt door een cursiefje ingeleid.

Veel onderwerpen krijgen een onverwachte benadering. Zo vertelt de auteur een verhaal over een meesteroplichter die de Eiffeltoren wilde verkopen voor oud ijzer (1925), en niet over de constructie van de toren voor de wereldtentoonstelling in 1889, zo ook over Victorine het naaktmodel in ‘le Déjeuner sur l’Herbe’ en niet over de schilder Manet zelf.

Een ruim scala van onderwerpen: geweld en criminaliteit (met een overzicht van de boevenhiërarchie), gifmengsters, WO 1 en WO2 (liefdesaffaires van Parisiennes met Duitse soldaten – mon coeur est français, mais je l’avoue… mon cul est international -), politieke coups (Napoleon III, de moord op Jean Jaurès.), Vlaamse seizoenarbeiders in Noord-Frankrijk die geronseld werden om een armenkerkhof te saneren en de overgebleven geraamten op te stapelen in Les Catacombes. Ook meer recente gebeurtenissen komen aan bod zoals het Vichyverleden van Mitterand.

Parijs de stad van de liefde met het Palais Royal: het grootste openluchtbordeel van Frankrijk (2000 prostituees) ook ‘le grand marché de la chair genoemd’. De dames van lichte zeden hebben ook een hiërarchie (van ‘insoumises’ straatwerksters, ‘encartées’, in bordelen tot ‘Grande Horizontale’ zoals actrice Cléode de Mérode, een minnares van Leopold II).

Dirk Velghe vertelt op een luchtige toon historische feiten en ‘les petites histoires’, maar alles is grondig onderbouwd met een groot aantal voetnoten en een zeer uitgebreide bibliografie.

Een te lezen boek in schuifjes om daarna telkens te dromen van je trip naar Parijs met als gids Dirk Velghe en zijn compagnon Raf Vandenbussche, en wie nog meer nieuwtjes over deze fascinerende stad wil lezen kan terecht op hun blog https://mirakelhof.blog/

Meeslepende lectuur en bovendien verlucht met prachtige historische zwart-wit foto’s.

Een uitgave van Hannibal Books, 2021, 560 p. € 39,95, ISBN 978 94 6388 785 4

En voor eenmaal vermelden we ook het gewicht van dit boek: bijna 1,5 kg!

Recensent: Didier Van Houts