Délice bestaat tien jaar !
13870
post-template-default,single,single-post,postid-13870,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Délice bestaat tien jaar !

Délice bestaat tien jaar !

Zopas kwam het internationaal netwerk Délice samen in Brussel om haar tiende verjaardag te vieren. De samenkomst stond in het teken van de wereldwijde gastronomie. Délice, een netwerk van fijnproeverssteden,  werd in 2007 opgericht in Lyon en wordt sinds dit jaar voorgezeten door onze hoofdstad Brussel.
Van de 23 aangesloten steden wereldwijd waren er 17 aanwezig voor een uitzonderlijke samenkomst rond de impact van gastronomie en toerisme. 9 verkozen leden gingen hierover in het stadhuis in gesprek met elkaar en dit in aanwezigheid van Brusselse brouwers en sterrenchefs.

De stad Brussel is sinds de oprichting in 2007 in Lyon lid van netwerk Délice, onder impuls van de huidige burgemeester, Philippe Close. Tien jaar later is de fakkel overgenomen door Karine Lalieux, de nieuwe Schepen van Toerisme van de stad Brussel. Brussel is nu voorzitter van het netwerk.  Drie dagen lang werkten de buitenlandse delegaties samen rond het thema “Dining Experiences : it’s all about the concept” en wisselde men van gedachten over het bijzondere karakter van een stad als Brussel wat betreft innovatieve en in het oog springende gastronomische concepten. De deelnemers konden Brusselse sterrenchefs ontmoeten, zoals Lionel Rigolet, Christophe Hardiquest en Isabelle Arpin, maar ook ervaren ondernemers zoals David Ghysels van “Dinner in the Sky”, jonge innovatieve bedrijven zoals Perma Fungi, Fruitopia, La Fruitière, Little Food, enz. of lokale specialisten in gastronomie zoals Alexandra Swenden, Betty Marais …

Via een kringgesprek bereidde men het tweede decennium van ‘Délice’ voor. “Gastronomie is onlosmakelijk verbonden met de identiteit van de steden en is een zeer belangrijke hefboom voor de economische en toeristische ontwikkeling van de stadscentra”, aldus de Brusselse Schepen van Toerisme Karine Lalieux. Tijdens de gespreksronde keurden de verkozen leden uit Barcelona, Bordeaux, Izmir, Lausanne, Lissabon, Lyon, Puebla, Turijn en Brussel ook het strategische plan en de strategieën goed van Delice tot 2022. Daarin werd aandacht voor ieders specifieke eigenheid van elk land, zijn gastronomie en toeristische aanpak. Er werd gekeken om mogelijke opportuniteiten om te zetten in concrete samenwerking wat betreft culturele en toeristische evenementen, zoals promotie, info uitwisseling door toeristische diensten, kamers van koophandel en het onderwijs. Vooral het delen van goede voorbeelden in aanpak en samenwerking binnen zeer specifieke projecten blijkt belangrijk.

Perscontact: Audrey Poels   audrey.poels@brucity.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen