BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Dessiner en Paix
46550
post-template-default,single,single-post,postid-46550,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Dessiner en Paix

Perscartoons vanuit heel de wereld kijken naar de vrede en focussen op ons land

Ter gelegenheid van 15 jaar Cartooning for Peace organiseert de Abdij van Stavelot een tentoonstelling rond spotprenten, soms voorzien van een onderschrift als commentaar of kritiek op actuele de geschiedenis en gebeurtenissen.  De tentoonstelling is opgebouwd uit meerdere luiken. In ‘Salle Prume’ worden er cartoons getoond rond thema’s als o.a. persvrijheid, mensenrechten, immigratie, ecologie en duurzaamheid. Een scenografie neemt je mee naar het universum van de tekenaar en toont je karikaturen uit kranten, maar ook heuse tekeningen die je effectief tot de 9e kunst kunt verheffen. Verwacht je dus aan tekeningen vol humor, ironie, met een knipoog naar religie en cultuur. In het tweede deel (inkomhal, projectiezaal en kapel) staat het humanisme centraal. Je vindt er biografieën, sculpturen en een tiental video’s. Hier ervaar je hoe broos onze samenleving wel is, aan welke verworvenheden er telkens weer wordt geknaagd en welke rechten we meer en meer bedreigd zien. De tekeningen komen uit heel de wereld. Met zeer bekende namen als Antonio, Hassam Al Saadi, Kichka, Lopatin, Plantu, Rayma, Willis from Tunis en Zlatkovsky, naast eigen cartoonisten als Geluck, LECTRR en Marec.  Er is een pedagogisch-didactisch luik aan de tentoonstelling met info over o.a. gebruikte technieken.

De organisatoren Plantu en Kroll

Apart is er nog een tentoonstelling ‘Focus op België’.  Ook hier satirische en andere genres, met o.m. aandacht voor de nieuwe media.  En ook hier bekende tekenaars: Cécile Bertrand, Johan De Moor, Kroll en Sondron om enkele te noemen. ‘Focus op België’ mikt op specifieke items als de monarchie, de communautaire crisis, diverse politieke schandalen e.d. Naast de expo is er een breed randprogramma uitgewerkt, met webinars, meet en greets met tekenaars en conferenties.

Info: www.abbayedestavelot.be

Abdij Stavelot vooraanzicht

Perscontact :  Antoine Voos  groupe@abbayedestavelot.be

Verslag : Jempi Welkenhuyzen
Foto’s : Abdij van Stavelot / Anne Marie Jacob