BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Diest: Magische gebouwbescherming – Tussen magie en decoratie’
48742
post-template-default,single,single-post,postid-48742,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Diest: Magische gebouwbescherming – Tussen magie en decoratie’

Architect Marc Robben uit Beringen heeft een bijzonder passie: het spotten van magische tekens op gebouwen, tekens die dienden als bescherming tegen geesten en duivels. Zijn jarenlange queeste naar magische gebouwbeschermingen is nu samengevat in een prachtig en boeiend boek. Marc Robben stelt op Open Monumentendag  zijn boek ‘Magische gebouwbescherming – Tussen magie en decoratie’ voor in de bibliotheek van Diest. In zijn boek omschrijft hij de magische betekenis van de vele metseltekens die ook in de gevels van verschillende Diestse gebouwen terug te vinden zijn.

Speciaal voor Open Monumentendag neemt Marc Robben je ook mee op wandeltocht langs verschillende bekende Diestse monumenten. Hij geeft hun geheimen prijs, waardoor je nooit meer op dezelfde manier door de Diestse straten zal lopen. De geleide wandeling start om 14 uur en om 16 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Meer info en inschrijvingen via museum@diest.be. Voor de boekpresentatie kan je reserveren via de website van de bib van Diest.

Vandaag gaf Marc al een rondleiding voor de pers. Hij vertelde honderduit over zijn grote passie.

“Onze voorouders leefden in onzekere tijden. Wat was destijds de oorzaak als de oogst mislukte, als een pestbacterie het halve dorp wegmaaide, als de melk verzuurde of het paard ziek werd, als je kind veel te jong stierf ten gevolge van een voor jou onbekende reden? Wat had je verkeerd gedaan, wie had daar schuld aan? Wat kon je doen om onheil te voorkomen? Men zag zich belegerd door boze geesten en duivels die klaar stonden om overal onheil aan te richten. Men ging op bedevaart en riep de hulp in van heiligen tegen al dat onheil maar ook de huizen werden beschermd met tekens die de duivels moesten afschrikken. Op schouwen werden metseltekens aangebracht zodat de boze geesten niet via de schouw het huis binnen zouden komen”, vertelt Marc enthousiast.

Wie goed kijkt, ziet de tekens de met zwarte bakstenen in de gevels zijn aangebracht.

“Bakstenen werden gebakken rond een vuur opeengestapeld in een ronde vorm. De stenen die het korst bij het vuur lagen, waren zwartgeblakerd. Ideaal om tekeningen mee te maken. Metselaars in heel Europa zorgden voor sierlijke gevels maar met een betekenis. In Vlaanderen hebben ze vooral een rol als afweer tegen boze geesten of duivels”.

Marc begon op zijn vijftigste te fietsen en die fietstochten hadden een doel: het bezoeken van belangrijke gebouwen in de regio. En zo viel zijn oog op metseltekens. Een hobby werd meer dan dat. Hij reisde de laatste jaren door verschillende landen, van Polen tot Engeland, op zoek naar tekens. Het resultaat is nu samengevat in een uniek boek.

Je kan de zoektocht van Marc volgen via de Facebookpaigina ‘Magische gebouwbescherming’ of via de website www.graafschaploon.be

Marc geeft binnenkort ook nog twee lezingen.

Woe 13.10.21 om 15u Gidsenbond Diest, Beverbeekhuis, Tulpenstraat 2, Diest
Don 14.10.21 om 20u in de bib van Beringen.

Perscontact: Marc Robben  marc.robben@telenet.be

Verslag en foto’s: Hans Put