Dit is Vlaanderen
57439
post-template-default,single,single-post,postid-57439,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Dit is Vlaanderen

Dit is Vlaanderen

Op reis door het charmantste deel van de Lage Landen

Tijdens de coronaperiode hebben wij ons land beter leren kennen! Dit foto- en salonboek is van de Nederlandse reisjournalist Bas van Oort, met schitterende foto’s (veelal dubbele pagina’s) van zijn geliefde buitenland. Het ludiek beschreven en geïllustreerde boek verrast elke doorwinterde Vlaming. Onze regio is vol met tegenstellingen (mooi en lelijk) met unieke combinaties (zoals aan de Kust). Zowel cultuur als natuur komen aan bod.

De rudimentaire overzichtskaart (zonder schaal en zonder de regio Brussel bij het inzetkaartje) duidt de beschreven (en soms minder bekende) plaatsen aan per provincie. Brussel komt niet aan bod: dit is volgens de auteur een biotoop op zich. Achteraan een dankwoord en een (foto)register (= jammer dat de foto’s niet direct in de tekst worden betiteld).

Enkele eerlijke portretten zijn geïntegreerd: b.v. met bewoners van de Cogels-Osylei in Antwerpen,  van de Groene Gordel (rond Brussel) en in de Westhoek; of een portret van een schaapsherderin en rattenvanger in het Meestjesland;  van Marina Wally (dochter van …) in het piepkleine museum in Zelzate; of van de klaroenblazer van de Last Post in Ieper.

Vlaanderen is uniek, zoveel is zeker! Kortom: een verrassend (foto)boek.

Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2022, 288 p., € 33,99, ISBN 978 94 014 8166 3

Recensie: Patrick De Groote