Duizend jaar Graafschap Loon
20598
post-template-default,single,single-post,postid-20598,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Duizend jaar Graafschap Loon

Duizend jaar Graafschap Loon

Tentoonstelling Alden Biesen over Limburg tussen staf en troon

DSC_1889 kopieWaarom heet de provincie eigenlijk Limburg en niet Loon ? Dat is grotendeels ‘de schuld’ van Koning Willem 1. Die haalde het destijds in zijn gekroond hoofd om het voormalig Graafschap Loon, dat ongeveer overeenkomt met Belgisch Limburg en het huidige Nederlands Limburg samen één ‘Limburg’ te noemen. Er zijn trouwens ook linken op nationaal niveau tussen België en Nederland, want  door huwelijkspolitiek behoren Koning Filip van België en koning Willem-Alexander beiden tot de tiende generatie rechtstreekse nakomelingen van Johan Willem Friso van Nassau-Diets, prins van Oranje.

Om één en ander te duiden organiseren curator dr. Jan Vaes,  de Landcommanderij en het Historisch Studiecentrum Alden Biesen een unieke tentoonstelling.  Vierhonderd voorwerpen, gaande van schilderijen, beelden, miniaturen, tot zegels en munten uit binnen- en buitenland worden getoond. Sommige objecten vallen daarbij  voor het eerst in de regio te bewonderen. Maquettes, kaarten en foto’s komen uit bruikleen van negentig privécollecties en prestigieuze musea. Daarbij zorgen tal van interactieve toepassingen voor een uitzonderlijke tijdreis naar de wortels van Limburg en laat men je de rol van Loon in Europa ontdekken, vroeger en nu.

De tentoonstelling loopt tot en met 10 maart 2019. Er is een handige wandelcatalogus voorzien.

Info: http://www.1000jaarloon.be

Perscontact: Pat Vincent pat.vincent@cjsm.vlaanderen.be

Tekst & Foto’s: Jempi Welkenhuyzen