Dwars door de Middellandse Zee
44745
post-template-default,single,single-post,postid-44745,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Dwars door de Middellandse Zee

Dwars door de Middellandse Zee

Dit boek verschijnt naar aanleiding van de gelijknamige populaire VRT-TV 1- Reeks, als opvolger van “Rond de Noordzee” (2019). De eilanden in de Middellandse Zee getuigen van een eeuwenoude cultuur. In dit boek trekt Arnout Hauben (met zijn vrienden Philippe en Ruben) dwars door deze – door vakantiegangers zeer geliefde – Zee, van Gibraltar op weg naar Jeruzalem. Deze laatste plaats bereikt hij echter niet wegens COVID-19. De eilandhopper eindigt met de Griekse eilanden en op de terugreis met Venetië.

Op deze eilandenroute zoekt hij naar grote en kleine verhalen van mensen die met de Middellandse Zee te maken hebben, om aldus het verleden te binden met het heden. Het boek telt 14 hoofdstukken, gebaseerd op de geselecteerde bestemmingen (waarvan sommige – mijn inziens – te beperkt aan bod komen zoals bijvoorbeeld Mallorca). De verhalen zijn niet altijd even boeiend, soms wel spannend (b.v. over de actieve vulkanen Etna en Stromboli) en aangrijpend (zoals op Lampedusa, het eiland waar de bootvluchtelingen de Europese Unie binnen kwamen).

De meerwaarde van dit boek bij het historische TV-reisprogramma is wel zeer beperkt: dit zou beter kunnen door meer gedetailleerde achtergrondinformatie  te geven (zoals nu in de opgenomen kaderstukjes: b.v. over Garibaldi en apostel Paulus) en aanvullende concrete informatie te integreren zoals attracties (b.v. Het geboortehuis van Napoleon in Ajaccio), adressen of websites (b.v. van de disco Pacha in Ibiza). Door de oppervlakkigheid blijft men nu wel dikwijls op zijn honger zitten.

Gelukkig is het een vlot geschreven boek dat overvloedig geïllustreerd is met foto’s (waarvan te pas en te onpas met de auteur erop!) en schematische (omzeggens onbruikbare) kaarten (zonder schaal!). De luchtfoto’s genomen met de drone zijn wel adembenemend mooi. De lay-out van het boek is aantrekkelijk. Op het einde van het boek is er wel een selectie aanbevolen boeken vermeld, maar eens te meer met zeer onvolledige informatie… het is dus geen echte bibliografie! 

Kortom: leuk boek in het populaire genre om in één ruk uit te lezen. Jammer genoeg te oppervlakkig en te weinig praktisch bruikbaar, maar dit zal waarschijnlijk ook niet de bedoeling geweest zijn.

Uitgeverij Pelckmans (Kalmthout) & Balans (Amsterdam), 2021,
351 blz., € 24,50.
ISBN 978 94 6310 508 8

Recensie: Patrick De Groote