Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen
67092
post-template-default,single,single-post,postid-67092,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen

Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen

Van de prehistorie tot nu

De selectie aan zorgvuldig gekozen Belgische objecten (gebruiksvoorwerpen/topstukken) tonen wie we zijn en waar we vandaan komen. Indeling naar 5 thema’s: politiek, arbeid, dagelijks leven, religie en kunsten. Het begint bij de vuistbijl van Kesselt en eindigt met onze biercultuur. Voorwerpen met toeristische relevantie: o.m. reliek van het Heilig Bloed in Brugge; aardglobe van Mercator; houten doos (jolité) uit Spa; saxofoon; het zandzakje met aarde van het front (WOI, Ijzerfront); Atomium;  Belgische biercultuur.

Het leerrijke boek is chronologisch opgebouwd met de hele geschiedenis van ons land. Elk item heeft meerdere foto’s en een steekkaart met daarbij: naam voorwerp/maker/datum/techniek/herkomst en tenslotte bewaarplaats (veelal musea, zoals het Gallo-Romeins Museum en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, soms een buitenlands museum). Vervolgens wordt elk voorwerp gedetailleerd besproken. Achteraan verschillende bibliografieën per voorwerp, en de auteursbiografieën van de hoofdredactie (7 auteurs) en de meer dan 90 auteurs uit heel België.

Kortom: schitterend werk over het unieke verhaal van het rijke verleden van België.

Uitgave: Lannoo, Tielt, 2004, 560 bl.,  €34,99. ISBN 9789401488341

Recensie: Patrick De Groote