Een “Wonderlijke Voyage” 300 jaar geleden
50058
post-template-default,single,single-post,postid-50058,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Een “Wonderlijke Voyage” 300 jaar geleden

Een “Wonderlijke Voyage” 300 jaar geleden

Precies 300 jaar geleden ging Michael de Febure in Oostende aan boord van de Sint-Pieter voor een handelsmissie naar Indië. Samen met 68 bemanningsleden zou deze Gentse priester ruim 16 maanden onderweg zijn, heen en terug.  Hij zeilde mee als aalmoezenier; een niet al te drukke baan die hem onderweg ruimschoots de tijd gaf om een reisdagboek bij te houden.

Uitgaande van dit handgeschreven reisdagboek, dat hoort bij de collectie van de Gentse Universiteitsbibliotheek, zette Historische Huizen Gent een boeiende belevingstentoonstelling op in de Gentse Sint-Pietersabdij.

Een augioguide begeleid je langsheen  250 historische objecten  die samen –in een uitgekiende scenografie- een beeld ophangen van deze en andere zeereizen in de achttiende eeuw. Je reist mee naar diverse plaatsen in Oost-Indië en je doet onderweg bijzondere plekken aan, veelal eilanden.  De scenografen laten je kennismaken met woeste zeeën, het kantoor van een grote handelaar, de gevaren onderweg, de diverse culturen, …  

Tijdens je traject doorheen de tentoonstelling ontdek je naast het oorspronkelijke reisdagboek van Michal de Febure ook allerhande toebehoren uit de achttiende eeuw: historische zeeatlassen, gravuren van dieren, instrumenten voor de navigatie,  scheepsmodellen, opgezette dieren, mineralen, kunstwerken, textiel uit Indië, … Samen hangen ze een waarheidsgetrouw en  levendig beeld op van zeereizen en handelsmissie in de achttiende eeuw.  Je reist mee in het vaarwater van de Gentse priester en zijn metgezellen.

Het moet gezegd, de scenografen werden goed geholpen door dagboekauteur Michel de Febure. Naast zijn priesteropleiding blijkt uit zijn teksten ook dat hij beschikt over een degelijke kennis van onder meer het weer, de navigatie en het dierenleven. Een belangrijk aandachtspunt onderweg is de aanwezigheid van piraten die her en der actief zijn. Vandaar ook dat het traject van Michael de Febure en zijn reisgezellen af en toe een omweg lijkt te maken. Onder meer de Kaapverdische Eilanden, Ascension en Tristan da Cunha waren pleisterplaatsen.

Denk overigens niet dat Michael de Febure een ervaren reiziger was. Toen hij inscheepte was hij al 58 jaar en was nauwelijks van onder de Gentse kerktorens geweest. Zelfs de Noordzee had hij nog nooit gezien toen hij in Oostende aan boord ging van de Sint-Pieter. Uit zijn geschriften blijkt dat hij zich prima aanpaste aan het reizen. Evenwel, toen hij na 16 maanden terug in Gent kwam, was het gedaan met reizen, ook al haalde hij de gezegende leeftijd van 92 jaar.

De expositie hangt ook een beeld op van “het onderweg zijn”. Probeer eens te bedenken hoe je een 70-tal mensen kan voeden tijdens een maandenlange zeereis, met af en toe een periode van complete windstilte. In het ruim zaten daarom onder meer geiten, kippen, koeien, … en uiteraard ook brandewijn. Water moest onderweg ingeslagen worden.

Minstens even belangrijk als het scheepsleven onderweg waren de waarnemingen die Michael de Febure   deed: walvissen, vliegende vissen, vogels, vissen en planten allerhande. Vooral de omvang van het hoofd van een walvis leek hem te verbazen: “groter dan een bierton”. Onderweg noteerde hij ook de temperaturen. Naar men aanneemt zijn deze temperatuurmetingen de oudst bekende op zee. Ook voor de mensen die hij ontmoette had de auteur oog; weliswaar bekeken vanuit zijn eigen eerder enge wereldbeeld. Tal van verschillen in uiterlijk, kleding, cultuur en tradities vielen op.  

Extra: voor kinderen is er een “zoekboekje” om voorwerpen op te sporen.

Praktisch: deze tentoonstelling loopt tot en met 6 maart 2022 in de Sint-Pietersabdij (Sint-Pietersplein, Gent). Dagelijks open 10-18 u, behalve maandag. Toegang 12 euro,

Info: www.sintpietersabdijgent.be

Perscontact: Patty Delanghe   Patty.delanghe@stad.gent
Verslag: Robert Declerck
Foto’s: Historische Huizen Gent