BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Eerste Internationale Fotobiënnale Oostende: (on)rustig door de Stad aan Zee!
48655
post-template-default,single,single-post,postid-48655,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Eerste Internationale Fotobiënnale Oostende: (on)rustig door de Stad aan Zee!

Nog tot 24 oktober 2021 vindt in Oostende de eerste editie plaats van de Internationale Fotobiënnale. Blikvanger is de overzichtstentoonstelling van topfotograaf Marc Lagrange. Maar ook 29 andere fotografen geven het aanzicht van de stad twee maanden lang een facelift. De tentoonstelling strekt zich uit over 28 locaties in de Stad aan Zee en dat op de meest onverwachte plekken.

Oostende is de kleinste centrumstad van Vlaanderen. Dat is een troef. Je krijgt de buiten- en binnenlocaties vlot behapt.  De fotobiënnale nodigt daarbij uit een andere weg doorheen de stad te nemen, waardoor je andere facetten van Oostende leert kennen als kunstliefhebber of als toerist. Want hier heeft curator Stephane Verheye op gelet, nl. een combinatie te brengen van zeer toegankelijke fotografie, maar ook aandacht te hebben voor de kunstkenner.  Het thema is ‘(on)rust’ en dat levert esthetisch krachtige beelden op.  De locaties werden daarbij zorgvuldig geselecteerd en wijken vaak af van de betreden paden. Centrale locaties en startpunten van de tentoonstelling zijn Fort Napoleon en Mu.ZEE, maar ook minder evidente plekken als de Peperbusse, Felix, de Anglicaanse Kerk of de unieke expo-boot krijgen een plaats op de kunstwandeling door de stad.

Curator Stephane Verheye.

“Oostende straalt dat ‘fin de siècle’ – gevoel nog uit. Ik haalde mijn inspiratie uit het werk van James Ensor en Léon Spilliaert, boegbeelden van het symbolisme, waarbij verbeeldingskracht en fantasie heel belangrijk zijn. Een sfeer van dreiging en vooral mysterie dringt zich op. Die onheilsverwachting vind ik bij nogal wat fotografen van vandaag terug. Vandaar het verborgen thema ‘(on)rust’. Elk fotografisch werk zal dit thema op een unieke, eigentijdse manier weerspiegelen.  Daarbij heb ik de voorbije maanden een selectie van internationaal bekende namen gecombineerd met jong talent,” aldus Verheye.

En dus vinden we (inter)nationale topnamen terug als Marc Lagrange, Filip Dujardin, Charlotte Mano (F), Aïsha Zeijpveld (NL) en Ruud van Empel (NL). Gingen voor de biënnale de confrontatie met Oostende aan: Jef Boes en Kaat Pype.

Daarnaast nog andere bekende namen als Lennert Deprettere, Vincent Lagrange, Jean Godecharle en Jef Paepen, maar ook vijf studenten van LUCA School of Arts maken deel uit van de Biënnale: Elise Corten, Jolien De Buyser, Joris Deleersnyder, Anaïs Lesy en Charlotte Mariën.  Tot slot is er ook nog een heus galerie parcours uitgewerkt onder curatorschap van Yvon Poncelet, die galerijen als Theobalds Boothuisje, Beausite, het OHK, O.666, de kapel van het Militair Hospitaal en Cas wist te benaderen, naast zijn eigen galerij Exposure Value.  Bij ‘Exposure Value’ de duistere poëzie van de geënsceneerde barokke portretten door Claire en Philippe Ordioni. Krachtig anders.

Ruud van Empel.

Unieke locaties

Blikvanger van de tentoonstelling is de overzichtsexpositie van Marc Lagrange. Deze gaat door in Fort Napoleon en neemt je mee op reis doorheen zijn ruim fotografische oeuvre. Van zijn vroege jaren tot aan de laatste opname. Dit alles gelinkt aan objecten uit zijn atelier en opnames (inclusief nooit eerder vertoonde beelden uit Afrika). Lagrange overleed op kerstdag 2015 en liet een ontzagwekkend aantal werken na, die voor een groot deel bestonden uit spraakmakende vrouwenportretten. Zoon Vincent maakte er een selectie uit, goed voor 150 foto’s. Daarnaast is er plaats voor een groepstentoonstelling van vijf vrouwelijke fotografen, wier eigenzinnige blik en conceptueel oeuvre een markant contrast vormen met het werk van Lagrange, maar die daarnaast ook erg bepalend en representatief zijn voor de hedendaagse fotografie in ons land: Katrien De Blauwer, Carmen De Vos, Isabel Devos, Tine Guns en Chrystel Mukeba.

Marc Lagrange

Op de expo-boot vind je dan weer werk terug van Jef Boes en Kaat Pype. Beiden gingen aan de slag met de stad Oostende en creëerden er nieuw werk rond. Boes zocht naar mensen die in Oostende geboren en getogen waren, maar er nu niet meer wonen. Kaat Pype ging aan de slag met het Europacentrum. De toren is berucht, maar niet beroemd. Door er een toeristische trekpleister van te maken wil ze hem laten wedijveren met de Eifeltoren of het Atomium. Of ze daarin slaagt?

Andere oorden zijn o.a. Mu.ZEE, het Konings- en Leopoldpark en de Anglicaanse Kerk, het vormt de verbinding tussen Fort Napoleon en Mu.ZEE. In dit laatste kunstmuseum stelt men scherp op) moderne en hedendaagse kunst. Hier wordt het lokaal talent Julie Scheurweghs met ‘Birth of a Mother’ in de kijker geplaatst. Scheurweghs bevraagt daarbij de beeldvorming van de vrouw via vleselijke, zogenaamd ruwe beelden, die echter minstens even esthetisch en krachtig zijnals de geromantiseerde foto’s die we kennen. Voor ‘Birth of a Mother’ kiest de fotografe uitdrukkelijk voor het moederschap, zonder te verbloemen, noch te dramatiseren, als een mogelijk stadium in het leven van de vrouw, waarin transformatie en kracht schuilgaat. Een absolute aanrader!

Claire & Philippe Ordioni

Praktisch

Bij het vertrek ontvangt elke bezoeker een gids met daarin de route en informatie over de werken of de artiesten. Een ticket voor de Internationale Fotobiënnale kost 15 euro. Het geeft toegang tot Fort Napoleon en de andere indoorlocaties. Dit ticket dient vooraf te worden gereserveerd want men werkt met tijdssloten. De andere indoorlocatie zijn gedurende de hele periode van de biënnale toegankelijk voor ticketkopers. Kinderen tot 16 jaar zijn gratis. Let op: voor de tentoonstelling van Julie Scheurweghs in Mu.ZEE is er nog een apart ticket van 10 euro nodig. Dit ticket geeft dan ook toegang tot de andere expo’s in het museum. p.hens@toerisme-oostende.be Om gebruik te maken van het speciaal tarief van 10 euro selecteer je bij de afrekening op de website van Mu.ZEE ‘houder geldig ticket fotobiënnale’.

Info: www.fotobiennale.be

Perscontact: P. Hens p.hens@toerisme-oostende.be

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen