BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Eiland
54651
post-template-default,single,single-post,postid-54651,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Eiland

Het Nederlands Bureau voor Toerisme had in 2021 “Ode aan het Landschap” uitgeroepen als thema en specifiek het landschap als inspiratiebron voor kunstenaars.

Op een unieke wijze brengt Jeroen Hofman dit in zijn fotoboek over de vijf Nederlandse Waddeneilanden. Vanop een kraan van 20 meter hoog fotografeerde hij weidse vergezichten met een voorliefde voor een lijnenspel dat uitmondt in abstracte vormen. Door te fotograferen vanuit zijn hoogtewerker ontdekt hij zaken die je normaal niet opmerkt. “Deze volledige isolatie verscherpt mijn zintuigen”, schrijft hij en zo geeft hij het landschap van de Waddeneilanden een dimensie die men niet kent.

Zijn foto’s stralen meestal rust maar ook eenzaamheid uit: lege stranden met een verre horizon, schapen in een weids landschap, een alleenstaand huisje in de duinen…, maar de wisselende natuur wordt tevens weergegeven door spectaculaire donkere wolkenluchten, dichte bossen en mist.

Een aanvulling maken de teksten van Texelaar Arnold van Bruggen waarin hij het leven op Texel doorheen de seizoenen beschrijft: waar in de zomermaanden de kleine lokale gemeenschap bedolven wordt onder duizenden vakantiegangers, maar in de winter die kleine lokale gemeenschap op zichzelf teruggeworpen wordt in een landschap van zeestormen en mist.

Een uitgave van Hannibal, 2022, 160 p; ISBN 978 94 6388 765 6, € 59,00

Recensent: Didier Van Houts