Enzo Mari: Iconische ontwerpen op C-Mine
59653
post-template-default,single,single-post,postid-59653,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Enzo Mari: Iconische ontwerpen op C-Mine

Enzo Mari: Iconische ontwerpen op C-Mine

Sauna Enzo Mari

Van 11 februari tot en met 29 mei e.k. breng C-Mine Genk de tentoonstelling ‘Enzo Mari’ – Curates by Hans Ulrich Obrist en Francesca Giacomelli. De expo is gewijd aan het werk en de ideeën van de zeer bekende Italiaanse ontwerper, kunstenaar en theoreticus Enzo Mari (1932-2020).  Getoond worden modellen, tekeningen, films, posters en nooit eerder vertoonde projecten van de grootmeester. Een bezoek dus zeker waard.

Enzo Mari behoort tot de absolute top van ontwerpers, kunstenaars en theoretici in Italië, maar ook daarbuiten. De tentoonstelling in C-Mine Genk illustreert meer dan 60 jaar van zijn werk, van kunst tot design, van architectuur tot filosofie en van onderwijs tot grafische vormgeving. Het materiaal is afkomstig uit het Mari-archief, dat recent werd gedoneerd aan het CASV (Center for Advanced Studies Visual Arts) in Milaan. Eerder was de tentoonstelling te zien op de Triënnale van Milaan.

Deze retrospectieve is dan ook een unieke gelegenheid om kennis te maken met Mari’s lange carrière. En eigenlijk is het een resultaat van een jarenlange dialoog tussen Enzo Mari en curator Hans Ulrich Obrist.  De tentoonstelling bestaat uit drie delen. Het eerste onderdeel is verspreid over de volledige tentoonstellingsruimte en gebaseerd op Mari’s latste project ‘Enzo Mari L’arte del design’. Dit deel werd in 2008-2009 door de meester zelf en zijn studio  nog samengesteld voor de GAM in Turijn.  Hier wordt werk getoond uit bijna 2000 projecten die in de loop van Mari’s carrière werden gerealiseerd.

In het tweede deel, samengesteld door curator Francesca Giacomelli worden negentien thema’s uit de zgn. ‘researchplatforms’ naar voren gebracht. Denk aan schetsen, iconografisch onderzoek, modellen en prototypes, tekeningen en notities, deels nooit eerder vertoond, uit de archieven van Mari’s atelier. Zo is er een gratis handleiding om zelf meubels in elkaar te timmeren met behulp van hamer, nagels en houten planken. Niet zomaar een doe-het-zelf-pakket, maar een revolutionair project waarin hij met een elementaire techniek je uitnodigt om de oefening te maken en kritisch te kijken naar de huidige productiemethoden binnen de wegwerpmaatschappij. Mari was immers voor ‘de gewone mensen’, met creaties die duurzaam waren en de tand des tijds konden doorstaan, wars van alle trends. Mooi, maar vooral functioneel. Eigenlijk was hij een visionair, ver vooruit op zijn tijd en zeker nog relevant vandaag, om te zwijgen van de toekomst.

Het derde luik wordt verspreid over het Energiegebouw en omvat werken van internationaal gerenommeerde makers. Denk aan Kasper Bosmans, Tacita Dean, Nanda Vigo, Adrian Paci of Virgil Abloh, om enkelen te noemen. Zij maakten locatiegebonden installaties, die de erfenis van Mari’s ideeën voor de komende veertig jaar weerspiegelen.

Een reeks vido-interview met Mari, gemaakt door Hans Ulrich Obrist, is te zien in het Designcentrum.

Randprogramma

Naast deze tentoonstelling zijn er expo’s in de rand voorzien. Denk aan LABO ENZOo in de Vennestraat 85 en de zgn. Hackathons oftewel de resultaten van workshops die worden tentoongesteld in de vitrines van het Werkhuis (Rootenstraat 33A Genk). LUCA School of Arts gaat de confrontatie aan met Mari’s uitspraak ‘Design is dead’. Tien jonge ontwerpers van de opleiding Productdesign stelden de controversiële uitspraak in vraag aan de hand van vernieuwende ontwerpen voor een begrafenis (C-mine Energiegebouw Compressorenhal). Daar vind je ook werk van de studenten Grafisch Ontwerp die zich lieten inspireren door het gedachtengoed van Enzo Mari.

In het kader van de expo werd er zelfs een wandelroute ontwikkeld ‘Beleef Italië in Genk’. Het routeplan is verkrijgbaar bij het bezoekersonthaal van C-mine.

Info: https://www.c-mine.be

Perscontact: Marie Boffin  marie.boffin@genk.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob en Selma Gurbuz