Erfgoedweekend in de kerk van Beringen-Mijn
44608
post-template-default,single,single-post,postid-44608,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Erfgoedweekend in de kerk van Beringen-Mijn

Erfgoedweekend in de kerk van Beringen-Mijn

De ‘Mijnkathedraal’ vormt  het centraal kader voor het erfgoedweekend van Beringen-Mijn. De blikvangers zijn de ontwerpen van architect Henry Lacoste, de restauratie van de unieke glas-in-betonramen, een unieke Art-Deco monstrans, thematische fotocollages rond het leven in de mijncité en de presentatie van een nieuw boek: ‘Straffe verhalen uit de cité van Beringen-Mijn’

Art Deco Monstrans

De Mijnkathedraal van Henry Lacoste

De Sint-Theodarduskerk in Beringen-Mijn, een ontwerp van architect Henry Lacoste, werd gebouwd tussen 1939 en 1944. Henry Lacoste is net als tijdgenoot Victor Horta een totaalconceptontwerper. Hij tekende het gebouw, de smeedijzeren hekken, de koperen luchters en de glas-in-betonramen. Vooral voor die glasramen is deze kerk uniek. Op de glasramen is telkens een heilige uitgebeeld in dikke glaskalibers in 41 kleuren en op maat en kleur gemaakt werden door de ‘Cristalleries du Val-Saint-Lambert’ naar de tekeningen van Lacoste.

Doorheen de jaren is er betonrot opgetreden en ontstond schade door spanningen in het glas. Nieuwe  betonskeletten dienen gereconstrueerd te worden en een groot gedeelte van de glaskalibers opnieuw op een ambachtelijk wijze gemaakt te worden. Omwille van de kostprijs werd de restauratie opgedeeld in twee fasen, de eerste tussen 2016 en 2018 en de tweede werd opgestart eind 2020. Kostprijs geschat op 2,2 miljoen euro. Uitleg van de restauratie vind je op panelen en op tafels zijn een aantal oude glaskalibers uitgestald.

Isolde Verhulst (Perspectiv Architecten) bij tafel met met glaskalibers

Een prachtig voorbeeld van totaalconcept van Lacoste vind je in de doopkapel: de doopvont, vloer, smeedijzeren deur en glasraam werd door hem ontworpen.

Unieke Art-Deco monstrans

Tijdens het Erfgoedweekend kan je een prachtige art-deco monstrans bewonderen van Benedictijner monnik Dom Martin van de Leuvense abdij Keizersberg.  De monstrans heeft een geometrische iconografie met twaalf dierenriemtekens in rood en goud lakwerk rond de hostiehouder.

Fotocollages

In het verleden werden door de erfgoedvereniging ‘Citévolk spreekt’ negen thematentoonstellingen over het leven rond de mijn georganiseerd. Verspreid doorheen de kerk vind je deze fotocollages op panelen.

 ‘Straffe verhalen uit de cité van Beringen-Mijn’

BFTP-collega Hans Put publiceerde een uniek naslagwerk. Door de erfgoedvereniging ‘Citévolk spreekt’ werden gedurende de afgelopen vijftien jaar verhalen van de mijnwerkers verzameld. Uit meer dan honderd interviews vastgelegd op geluidsbanden kon de auteur een aangenaam te lezen boek met vele quotes en foto’s distilleren volgens thematisch onderwerpen zoals oorlog, kinderjaren, schooltijd, kerk, verenigingsleven, cafés, ….

Het boek kost € 20 en is te verkrijgen tijdens het erfgoedweek-end, bij Toerisme Beringen en het Mijnmuseum

Auteur Hans Put

Door de coronamaatregelen is het verplicht om te reserveren voor de expo via hput@telenet.be of 0475 588 915. Je kiest een tijdslot van een uur op zaterdag 24 april tussen 13u tot 18u of op zondag 25 april tussen 10u tot 18u. Gratis inkom en mondmasker verplicht.

Perscontact: Hans Put hput@telenet.be

Tekst : Didier Van Houts Foto’s: Hans Put