BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Europalia Arts Festival : Trains & Tracks
49698
post-template-default,single,single-post,postid-49698,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Europalia Arts Festival : Trains & Tracks

Voor deze 28e editie stappen we op de trein van het Europalia cultuurfestival. Deze keer geen land als thema, maar wel de trein als vervoersmiddel doorheen Europa. De trein die zorgde voor vooruitgang op het gebied van reizen, transport, urbanisme en zo veel meer.

De trein die fascineerde, maar ook beangstigde. Hij stond voor hoop op ontwikkeling, ontplooiing, progressie, maar ook voor wanhoop en ellende bij de aanleg in de koloniale gebieden en zijn inzet tijdens de Wereldoorlogen. De impact op de samenleving, tijd en beweging of ontmoeting en afscheid zijn dan ook thema’s waarrond zeven maanden lang wordt gewerkt. Meer dan 70 events  in musea, maar ook en vooral in de stations zullen reizigers, pendelaars, treinpersoneel en kunstliefhebbers, al-dan-niet toevallig, met elkaar verbinden. De openingstentoonstelling ‘Sporen van Moderniteit’ in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België (KMSK) neemt je mee op ontdekking door al deze thema’s, die in hun tijd door tal van 19e en 20e eeuwse kunstenaars werden omarmd. Denk aan Monet, Caillebotte, Spilliaert, Severini, Léger, Mondriaan, Servranckx, Margritte, Delvaux en nog vele anderen. Naast KMSK voorziet ook Bozar in een performance programma. Denk aan Rinus Van de Velde, die een circulair verhaal brengt van vertrekken en terugkeren, met de trein als metafoor voor de reis. Hij brengt in zijn tentoonstelling ‘Inner Travels’ o.a. werken van Bonnard, Munch, Mitchel en Chetwynd en toont zijn nieuwe film ‘La Ruta’.

Train & Tracks

Remedies

Tegelijk met ‘Tracks to Modernity’ brengt KMSK ook een afzonderlijke dubbelexpo rond Aimé Mpane en Rachel Labastie. Een tweedelige tentoonstelling van twee beeldhouwers die wonen en werken in ons land. Ze bevragen elk op hun eigen manier welke ‘remedies’ er zijn tegen maatschappelijke pijnpunten. De twee met elkaar verbonden zalen van de Patio vormen een nieuwe ruimte voor dialoog en uitwisseling in het hart van het museum. Naast een 60-tal sculpturen en installaties zijn er 2 werken in residentie gemaakt die refereren naar de collecties in het museum.

Rachel Labastie Remedies

‘To see with ellipse’

Dit is een unieke tentoonstelling van de hedendaagse kunstenaar Fabrice Samyn, wiens werken in de permanente museumcollecties worden getoond.  Hier gaat hij in subtiele dialoog met de meesterwerken uit het Old Masters Museum en het Margritte Museum. Met een indrukwekkend ensemble van meer dan 70 werken, schilderijen, sculpturen, tekeningen, foto’s, geschriften of voorstellingen zorgt de kunstenaar voor zijn grootste monografische tentoonstelling in huis.

Fabrice Samyn

Kunstenparcours

‘Endless Express’ neemt je mee naar diverse bestemmingen langs de spoorlijn tussen Oosten en Eupen. Zeven kunstenaars werden uitgenodigd om nieuwe werken rond de stations en sporen te presenteren, met de trein als verbindend element. Denk daarbij aan billboards,  een windwijzer, sculpturen, (film)installaties, vlaggetjes enz. Benjamin Vandewalle zet op dezelfde lijn ‘Drie Periscopen’ uit. Onder de noemer ‘Derailed’ voeren vier dansers en een muzikant vijf dagen lang tijdens de piekuren een geïmproviseerde interventie uit die de dagelijkse routine van pendelaars en dagjestoeristen ‘hackt’.  ‘Resonance’ van Germaine Kruip loopt dan weer in het station van Antwerpen. Hier zal je repetitieve muziek horen op het balkon boven de loketten. De stationshal van Brussel Noord en de Ancien Tri Postal Charleroi vormen het decor voor de Franse choreograaf Charmatz die er zijn dansproject ‘La Ronde’  zal opvoeren. Ook danser Mohamed Toukabri zal met  ‘Moving self portrait’ te zien zijn in de stations van Brugge, Gent, Brussel, Antwerpen, Leuven en Luik. Trainworld brengt de originele rijtuigen van Wagons-lits, bekend van de Orient Express. Je kan er dromen van de grandeur in de 19e eeuw aan de hand van foto’s, affiches, schilderijen, documenten en meubilair

Aimé Mpane. Remedies

Het is slechts een kleine greep uit het zeer uitgebreide aanbod van ‘Train & Tracks’, want liefhebbers van spoorwegaffiches, smartphone- en rollenspelen, literatuur, helden- en andere dichtkunst, theater en cinema, workshops en lezingen, om maar iets te noemen, komen zeker aan hun trekken.

Volg daarom zeker het veelzijdig programma en de updates online: www.europalia.eu

‘Tracks to Modernity’, ‘Remedies’, ‘To see with ellipse’,  nog tot 13.02.2022

Perscontact:  Sarah Vermeulen    sarah-clairel@serenai.eu

Verslag: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob