Europalia focust dit jaar op Georgië
62597
post-template-default,single,single-post,postid-62597,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Europalia focust dit jaar op Georgië

Europalia focust dit jaar op Georgië

Themabeeld

Dit najaar wijdt europalia een kunstenfestival aan Georgië. Deze editie vertrekt van de fascinerende Georgische cultuur en de artistieke scènes van, zowel de bruisende hoofdstad Tbilisi, als die van minder gekende steden en regio’s van het land, gelegen in de zuidelijke Kaukasus. Vanaf 4 oktober 2023 start in heel ons land een rijkgevuld programma met tentoonstellingen, performances, concerten, literaire ontmoetingen, film-, dans- en theatervoorstellingen. Het programma loopt tot 14 januari 2024 en telt meer dan 50 events, waaronder een groot aantal nieuwe interdisciplinaire creaties.

Thema’s

Twee thema’s vormen de rode draad tijdens deze europalia. Eerst krijgen de polyfonie en de supra’ s een centrale plaats. Een tweede issue gaat over herinneringen, dood en rouw, traditie en dit gekaderd tegen het voorbije Sovjetregime, maar ook met kijk op recentere periodes. “ Leven en overleven, Georgië in onze rol als wal tegen hetgeen momenteel gebeurt in Oekraïne. Hopelijk helpt europalia om een steentje bij te dragen, want we vragen duidelijk steun. We betreuren dat onze aanvraag om toe te treden tot de Europese Unie is geweigerd en blijven ijveren om alsnog lid te mogen worden,” aldus Theo Tsulukiani, de Georgische minister van cultuur.

300 werken

Avant-Garde Niko Pirosmani The Feast of four citizens

Twee grote tentoonstellingen moet je zeker gezien hebben. Eerst is er de expo ‘The Avant-Garde in Georgia (1900-1936) over de avant-gardistische kunst in Georgië die grotendeels in de vergetelheid is geraakt, zeker omdat in 1936 onder het Stalinregime tal van artiesten werden gecensureerd. Met werk o.a. van David Kakabadze en Petre Otskheli. Zeker interessant is de filminstallatie van Meggy Rustamova, die haar familiegeschiedenis vertelt. Te zien in Bozar van 5 oktober tot 14 januari 2024.

De andere expositie loopt in het Kunst & Geschiedenis in Brussel. Die loopt van 27 oktober tot 18 februari ’24.  Deze tentoonstelling toont aan dat Georgië op het kruispunt van diverse beschavingen ligt en dus veel invloeden kent of heeft gekend van de Romeinen, de Perzen, Arabië, Byzantium, de Ottomanen en de Mongolen. Vooral de integratie van diverse aspecten loont zeer de moeite om te zien. Daarnaast is Georgië vrij bekend om zijn wijngaarden. Een aspect dat  waar ons land nog niet zo vertrouwd mee is.

Rijke muziek- en theatertraditie

Binnen de podiumkunsten vertrekt de organisatie  van de rijke dans-, muziek- en theatertradities die vaak deel uitmaken van het dagelijkse leven. Denk aan het Sukhisvill ballet, het marionettentheater Gabiriadze  en tal van polyfone koren, die heel anders klinken dan onze Westerse meerstemmigheid. Niet voor niets staat deze muziek sinds 2001 op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Naast tal van gevestigde namen staan er ook artiesten op het programma die voor het eerst naar ons land komen. Daarnaast zijn er talrijke creaties voorzien waarbij Belgische en Georgische kunstenaars het podium delen.

In september brengt het cultuurfestival een poëziebundel uit en zal er nog worden gecommuniceerd over literatuur en film, waarvan het programma momenteel nog in ontwikkeling is.

Info: https://europalia.eu/nl

Perscontact: Sarah-Claire vermeulen  sarah-claire@serenai.eu

Tekst : Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Europalia