BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Europe Trekking – Spectaculaire wandelroutes in fascinerende landschappen
41860
post-template-default,single,single-post,postid-41860,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Europe Trekking – Spectaculaire wandelroutes in fascinerende landschappen

Oorspronkelijk Duitse uitgave (auteurs Gerhard von Kapff en Andrea Lammert), nu vertaald in het Nederlands (maar met Engelse titel!). Dit zware (1,6 kg) boek op groot formaat (24 x 29 cm) leent zich om inspiratie op te doen voor trekkingstochten of hiking, maar kan uiteraard niet mee op pad genomen worden. Na enkele adembenemende landschapsfoto’s als introductie, volgt een geografische drievoudige  indeling (naar Noord- en Midden-Europa; de Alpen; Zuid-Europa), die vervolgens naar land is opgesplitst. Je zult wel tevergeefs zoeken naar trektochten in de Benelux!

Trekking” betekent onthaasten, ontsnappen aan het dagelijkse leven en fysieke uitdagingen aangaan. Dit boek bundelt de mooiste wandelroutes in Europa: van de kustroute in Wales tot de mythische GR20 van Corsica, van de bergpaden in IJsland tot de pelgrimsroutes in Spanje en Portugal – en natuurlijk de meest prestigieuze van allemaal: een trektocht door de Alpen” (volgens het persbericht).

Dit schitterende boek bevat 39 meerdaagse en meerweekse wandeltochten (aangeduid op de overzichtskaart – zonder schaal – p. 18/19) in de natuur en vooral het gebergte. Veelal zijn deze trekkings geïntegreerd met Natuurparken en Nationale Parken. De tochten zijn uitgestippeld zowel over goed bewegwijzerde wegen als over ongemarkeerde wegen.

De langste trekkings vindt men terug in Noorwegen (643 km lang, 30 dagen), de Sint-Jacobsroute in Noord-Spanje (800 km, tot 37 dagen) en  als uitschieter de Via Alpina (van Triëst naar Monaco, 5.000 km, door 8 landen en te doen in 342 dagetappes! Voor de minder doorwinterde wandelaars blijft Cinque Terre in Italië  (5 tot 40 km, van 3u tot enkele dagen) een must.

Elke trekking bevat een ingekaderde “informatie over de route” (met afstand, duur, hoogte, etappes) en langs de kaart bijkomende informatie over de tocht (heen- en terugreis, beste reisperiode, zwaarte en vereisten, horeca, niet te missen). Jammer dat er geen moeilijkheidsgraadschaal (b.v. van 1 tot 5)  voor  de trekkings is weergegeven. Er is ook een beknopte extra informatie over bijzondere plekken, en bezienswaardigheden in de omgeving van de route, alsook over thema’s (b.v. de Noorse Staafkerken, de Finse sauna, barnsteen aan de Oostzeekust, gastronomische specialiteiten en dranken, enz.)

De lay out van het boek is zeer verzorgd, met gedetailleerde kaarten en schitterende (landschaps)fotografie. Achteraan volgt tenslotte een plaatsnamenregister.

Uitgeverij Lannoo,  2020, 272 blz., € 34,99, ISBN  978 94 014 6850 3

Recensent: Patrick De Groote