Expeditie Egypte
61138
post-template-default,single,single-post,postid-61138,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Expeditie Egypte

Expeditie Egypte

Valkengod Chonsoe

‘Expeditie Egypte’ verhaalt de geschiedenis van twee eeuwen archeologische ontdekkingen en de totstandkoming van de Egyptische collectie in het ‘Museum Kunst & Geschiedenis’.

Bonaparte ondernam van 1798-1801 een weinig succesrijke militaire expeditie in Egypte. Enkele wetenschappers en kunstenaars vergezelden de troepen en beschreven overblijfselen van het Oude Egypte. De ‘Steen van Rosetta’ was een belangrijke ontdekking en in 1822 ontcijferde Jean-François Champollion de hiërogliefen. Dit betekende de start van een nieuwe wetenschappelijke discipline: de egyptologie.

De hertog van Brabant, de toekomstige koning Leopold II, keerde na twee officiële reizen (1855 en 1862) terug uit Egypte met een grote verzameling objecten die tentoongesteld werden in de stallingen van het paleis aan het Troonplein in Brussel. In 1914 verhuisde de collectie naar het Jubelparkmuseum.

De meest belangrijke naam voor de aangroei van de Egyptische collectie was Jean Capart, conservator en museumdirecteur. Onder zijn mandaat (1900 -v 1947) participeerde het museum financieel aan archeologische missies, goedgekeurd door de Egyptische Dienst voor Oudheden en die toelating gaf om een deel van de opgegraven objecten, in functie van hun financiële bijdrage, te exporteren. Deze legaal verkregen voorwerpen vormen het grootste deel van de bestaande collectie van het museum.

Hoofd van een dignitaris in granodioriet

Momenteel bevat de afdeling Egypte niet minder dan twaalfduizend objecten, waarvan slechts een klein gedeelte in de lopende tentoonstelling te zien is. De collectie zal niet meer aangroeien daar opgegraven objecten Egypte niet meer mogen verlaten.

Topstuk in de tentoonstelling is de collectie lijkkisten en mummieplanken uit de 21e dynastie van Deir el-Bahari. De tien lijkkisten kan men bewonderen in hun oorspronkelijke staat, ze werden ontdaan van eerder toegepaste conserveringsinterventies. Zo werden pleisterwerk en overschilderingen verwijderd waardoor sporen van de naam van de overledene en de oorspronkelijke decoratie tevoorschijn kwam. Onder het pleisterwerk van één der sarcofagen vond men een briefje en een visitekaartje van de Franse restaurateur Armand Bonn.  Maar er blijven nog mysteries op te lossen: alle lijkkisten vertonen gaten in de bodem die een regelmatig patroon vormen en die aanleiding geven tot verschillende hypotheses.

Uit de grote collectie selecteerde men een tweehonderdtal voorwerpen geplaatst in een aangepaste scenografie, sommige heel imposant zoals de valkengod Chonsoe in zandsteen of een bronzen kat of klein en vol details zoals het hoofd van een dignitaris in granodioriet. Verder ook teksten en tekeningen op papyrus, zelfs vervalsingen bij papyrustekeningen of op een stenen tablet.

Digitale fotocollage Sara Sallal

Naast objecten bevat de tentoonstelling fotomateriaal en brieven van de expeditieleden, fichebakken waarin ook fotonegatieven bewaard werden of kisten voor lampenolie die hergebruikt werden voor transport van objecten.

Tevens wordt een link gelegd naar de moderne kunst, doorheen de tentoonstelling vind je digitale fotocollages van Sara Sallam: foto’s van het ‘Oude’ (begraafplaatsen) waar het ‘Heden’ (kinderen) spelen.

Wat deze tentoonstelling zo boeiend maakt is het samenspel van de opgegraven objecten met de verhalen van de expeditieleden.

Als activiteiten rond de tentoonstelling organiseert men een gezinsparcours met spelblad voor kinderen vanaf 8 jaar en workshops voor groepen.

De tentoonstelling loopt tot 1 oktober 2023. Gesloten op maandag.

Info: https://www.artandhistory.museum/

Perscontact: Florien Dooms  florien@beculture.be

Verslag en foto’s: Didier Van Houts