BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Expo ‘Enclosed’ in Teseum Tongeren
45600
post-template-default,single,single-post,postid-45600,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Expo ‘Enclosed’ in Teseum Tongeren

‘Enclosed’ ,  zo heet de nieuwe tentoonstelling in het Tongerse Teseum. Hedendaagse objecten in een totaal andere setting. De expo past in het vijfjarig bestaan van Teseum. Tussen de archeologische restanten en in de gaanderijen ontdekt men originele en ongewone creaties van beeldende kunst. Een diversiteit aan installaties, fotografie en media-art. En dit in exclusieve samenwerking met het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), het Stadsarchief en de Koninklijke Bibliotheek, de Pentagon Academies en street artist Flipka. Hoe gaan hedendaagse kunstenaars om met geborgenheid, afgesloten werelden en specifieke gemeenschappen, maar ook met in- en exclusie. Een zeer actueel thema in coronatijd. Het Teseum exposeert werken van bekende namen als Jan Fabre, Peng Yu, Koen van den Broek, Nadia Naveau, Alfredo Jaar, Berlinde De Bruyckere, Job Koelewijn en Michelangelo Pistoletto, om enkelen te noemen.  Daarnaast toont Flipka zijn street art in de Kloostergang.  Hij vertrekt van grafplaten waarvan de wapenschilden terugkeren in zijn boorkernen, afgezoomd met nep pels. Dat refereert dan weer naar de kanunniken en hun koorknapen. Flipka houdt van choqueren zonder te bruskeren, luidt het. In de kloostertuin ziet men een selectie lithografieën. Oude foto’s en postkaarten tonen er het idyllische beeld van toen. De foto-expo in de St. Annakapel biedt tot slot een unieke inkijk in het Tongerse kapellenlandschap.

Schepen cultuur An Christaens, street artist Flipka en burgemeester Dewael.

De tentoonstelling ‘ Enclosed’ past deze zomer in de cultuurtoer en is belangrijk in functie van het stadserfgoed. Met dit DNA  wil Tongeren een stukje ‘State of the Art’ claimen in Haspengouw.  Niet voor niets startte het Teseumteam afgelopen jaar een onderzoek naar het verleden van het Tongerse  seculiere kapittel. Bijna duizend jaar lang zorgde deze religieuze organisatie voor de O.L.Vrouwekerk en al haar bezittingen. De schatkamer en de omringende kerkgebouwen zijn het bewijs van een rijke geschiedenis. Voor de meeste mensen een onbekende wereld en cultuur. Vandaag is het onderzoek nog niet afgerond, maar geeft de tentoonstelling wel een eerste aanleiding voor een hedendaagse interpretatie. ‘Enclosed’ oftewel het thema van geslotenheid loopt nog tot en met 3 oktober. Je volgt een vast museumparcours. Vooraf reserveren voor een tijdslot is een must.

Streetartist Flipka

Info: www.teseum.be

Perscontact: Stefanie Sfingopoulos  stefanie.sfingopoulos@stadtongeren.be Verslag en foto’s: Jempi Welkenhuyzen