BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Expo: ‘Leonardo da Vinci – Kunstenaar – Uitvinder – Genie’
51136
post-template-default,single,single-post,postid-51136,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Expo: ‘Leonardo da Vinci – Kunstenaar – Uitvinder – Genie’

Als er iemand 500 jaar geleden overleden is, is het meestal de moeite om hun werk of deel ervan nog eens tijdelijk in de schijnwerpers te brengen. Recent hadden we onze Italiaan ( Guicciardini) , ook 500 jaar geleden overleden en  met “ Komt een Italiaan naar de Nederlanden” tijdelijk te bewonderen in het Museum Plantin-Moretus.

Vanaf 21 december 2021 vult het krachtige werk van Leonardo da Vinci de ruimtes in Waagnatie Expo & Events Antwerpen. Da Vinci ook bijna 500 jaar geleden gestorven. Heeft ook wat gemeen met onze Italiaan , beiden in het bezit van vele troeven. De uitgebreide overzichtstentoonstelling ‘Leonardo da Vinci – Kunstenaar – Uitvinder – Genie’ laat zien dat de man veel meer was dan de schilder van de Mona Lisa. Hij verrichte in de vijftiende eeuw baanbrekend werk en was in zijn denken én doen zijn tijd vele honderden jaren vooruit. Op deze expo leert de bezoeker hem van binnenuit kennen.

Leonardo da Vinci (1452-1519) staat bekend als de meest ruimdenkende en briljante wetenschapper, kunstenaar en uitvinder ooit. De belangstelling voor zijn werk is onverminderd groot. De recente vondst van een originele pentekening (geschatte waarde €15 miljoen) in Parijs en de koop van een privécollectie door de Poolse overheid met daarin Da Vinci’s Dame met Hermelijn (1490) waren wereldwijd voorpaginanieuws.

Da Vinci werd geboren in het Italiaanse Florence, waar hij onder beeldhouwer en schilder Verrocchio studeerde.
“Een verstandig leerling vermeerdert de bekwaamheid van zijn leermeester”, zo stelde Da Vinci vast en vanuit Milaan vervolgde hij zijn eigen pad met gerenommeerde meesterwerken als Het Laatste Avondmaal en ’s werelds meest beroemde portret La Giaconda, beter bekend als de Mona Lisa. Het is in die werken waarin Da Vinci zijn meesterlijke techniek en vooruitstrevendheid bij uitstek toont. Maar niet alleen Da Vinci’s kunstwerken, ook zijn uitvindingen zijn spraakmakend.

De expositie ‘Leonardo da Vinci – Kunstenaar – Uitvinder – Genie’ maakt al zijn werk tastbaar voor een breed publiek. Naast reproducties van Da Vinci’s meest beroemde kunstwerken, bevat de expositie tientallen uit hout gereconstrueerde uitvindingen.
Deze zijn door Italiaanse vakmannen minutieus in elkaar gezet, op basis van Da Vinci’s originele tekeningen. Een groot deel hiervan kan door de bezoekers aangeraakt en bediend worden. De letterlijke tastbaarheid van het getoonde werk, maakt de denkwereld van het genie inzichtelijk en schetst een helder beeld van hoe ver Da Vinci zijn tijd vooruit was. De bezoeker wordt meegenomen langs de mythes en legendes rond zijn leven en voelt aan den lijve hoe Da Vinci’s erfenis ook vandaag de dag nog inspireert, uitdaagt en een raampje in het hoofd openzet dat creativiteit toelaat.

Kortom een erfenis de tastbaar inspireert.

“Als geest en hand niet samengaan, ontstaat er geen kunst” – Leonardo de Vinci

Expo ‘Leonardo da Vinci – Kunstenaar – Uitvinder – Genie’ is een organisatie van MB Presents en EMS Entertainment.

 

Praktische info

Expo: Leonardo da Vinci – Kunstenaar – Uitvinder – Genie

Vanaf 21 december 2021 tot 6 maart 2022

Locatie: Waagnatie Expo & Events, Rijnkaai 150, Antwerpen

Info: www.expodavinci.be

Perscontact:  Marian Nazaryan    marian@speakupcommunications.be

Tekst: Peter Minnebo en Gust Charrin

Foto’s: Speak Up Communications