BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Fauna en flora van het Zoniënwoud
43549
post-template-default,single,single-post,postid-43549,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Fauna en flora van het Zoniënwoud

Deze natuurgids is de eerste uitgave in een nieuwe reeks veldgidsen voor belangrijke natuurgebieden in de Benelux.

Dat het Zoniënwoud als eerste aan beurt komt is niet verwonderlijk. Het is het enige Belgisch stukje natuurlijk werelderfgoed op de Unesco-lijst en is ook door Europa beschermd in het kader van Natura 2000, een Europees ecologisch netwerk van beschermde gebieden.

Het Zoniënwoud maakte ten tijde van de Romeinen, samen met het Hallerbos en het Meerdalwoud, deel uit van het Kolenwoud. Tijdens de Middeleeuwen was het vooral een jachtgebied en ontstonden de prachtige kilometerslange dreven. Onder het Nederlands bewind kwam het in handen van de voorloper van de Generale Maatschappij van België en in 1842 werd het door de Belgische Staat aangekocht. Nu omvat het een oppervlakte van 4421 ha, verdeeld over het Vlaamse (56%), het Brussels hoofdstedelijk (38%) en het Waalse gewest (6%). Dus drie verschillende wetgevers en beheerders, maar de samenwerking verloopt vlot. Het beheer moet ook rekening houden met de woondruk (bijna het gehele woud wordt omringd door urbanisatie), en het autoverkeer met het drukke Leonardkruispunt dat midden het woud ligt.

Voor velen is het Zoniënwoud gekend door zijn prachtige en eeuwenoude beuken, in de volksmond spreekt men dan ook van een beukenkathedraal met zijn 40 meter hoge pilaren. Ook de prachtige voorjaarsflora trekt vele bezoekers naar zijn bosanemonen en -hyacinten, daslook en bosviooltjes.

Voor de leergierige bezoeker is deze gids een eerste inleiding in de enorme rijkdom aan biodiversiteit van het Zoniënwoud. Het trio: auteur en veldecoloog Hans Baeté, illustrator Toni Llobet en professor bosecologie en -beheer Bart Muys zorgde voor een eenvoudig toegankelijke natuurgids.

De fauna en flora van het Zoniënwoud wordt exhaustief belicht: zowel bomen, struiken, mossen, zwammen, kruiden, grassen, slakken, spinnen, kevers, vlinders, vissen, vogels, vleermuizen, (knaag)dieren, … komen aan bod; in totaal meer dan 700 soorten. Iedere soort wordt op een plaat voorgesteld met een levensechte illustratie, compacte en eenvoudige informatie en icoontjes van het leefgebied (beukenbos, naaldbos, heide, moeras, …), zeldzaamheid en tijdstip van voorkomen.

Een schitterende natuurgids die de geïnteresseerde wandelaar in het Zoniënwoud op een gemakkelijk toegankelijke wijze laat kennismaken met dit ecologisch waardevol gebied. Dank zij sponsoring is deze gids een koopje.

Een uitgave van Sterck & De Vreese, 2021, 144 p., ISBN: 9789056155124, € 17,50

Recensent Didier Van Houts