Festoyons Wallon prikkelt de smaakpapillen
15485
post-template-default,single,single-post,postid-15485,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Festoyons Wallon prikkelt de smaakpapillen

Festoyons Wallon prikkelt de smaakpapillen

Op 28 en 29 april vindt er in de Abdij van Stavelot een ‘gourmand’ – weekend plaats. Een 40-tal Waalse producenten, 12 artiesten en diverse muzikanten geven acte de présence. En via 10 acteurs in een re-enacment set wordt het Middeleeuwse leven in de abdij gereconstrueerd.  Het geheel wordt gepatroneerd door APAQ-W, het Waals agentschap voor de promotie van kwalitatieve landbouwproducten

Wijn en elixir van Franchimont

Wijn en elixir van Franchimont

Artisanale bieren, fruitdranken, quiches, broden, bonbons en confiserie, zuivelproducten, groenten en fruit,siropen, wijnen en nog veel meer kunnen worden gedegusteerd. Heel speciaal zijn zeker de hapjes van insecten. Al eens een ‘tomaat krekel’ gegeten of van een ‘croque meelworm’ geproefd, bij Festoyons Wallon kan het. En ken je Hibiscus, dan ken je zeker de kruidenthee, balsamico enz van ‘Biscus’.  Het zijn slechts enkele voorbeelden die je smaakpapillen zullen prikkelen.

Het APAQ-W bemant op ‘Festoyons Wallon’ een dubbele stand: enerzijds brengen ze promotie van de producten in beeld, anderzijds is er een sensibilisatie voor bio. Ook aan deze stand zijn er degustaties uiteraard.  In de Romaanse kelders zullen er demonstraties en proeverijen worden georganiseerd door o.a. Julien Lapraille, huiskok en animator bij BEL RTL en RTL TVI, de Waalse Jeroen Meus zeg maar. Hij zal charcuterie, kaas en lokale producten aanprijzen, naast Belgische wijn. Ook Fabrizio Bucella is aanwezig; Deze sommelier presenteert er in avant- premiëre zijn boek ‘ De anti- wijngids’.  Wie eveneens een passie heeft voor wijn is Eric Boschman. Hij stelt een Middeleeuwse maaltijd voor in combinatie met bier en wijn. Samen met chocolatier Jean- Philippe Darcis wordt er een speciale kruidige praline gepresenteerd en kan men een workshop volgen rond fruittaarten van gedroogd fruit, kruiden en broodjes met vijgen.

Randanimatie

Mathonet Gabriel Forel en afgeleiden

Mathonet Gabriel Forel en afgeleiden

Niet alleen de culinaire lekkerbekken komen aan hun trekken, ook de sportievelingen worden verwacht. ‘Weventures’ zal een rappel klaarmaken vanaf de 27 meter hoge abdijtoren. Daarmee kan men zelfstandig afdalen. Abseilen, zoals het ook wordt genoemd, wordt meestal als daaltechniek gebruikt om tijd te winnen. Het is ook een onderdeel van klimsport. Sensatie verzekerd.

Daarnaast is er de ‘Escape Room’. Een escape room is een activiteit waarbij je wordt opgesloten in een ruimte. Aan de hand van puzzels en raadsels moet je een uitweg zien te vinden. Duik onder in de vijftiende eeuw waar bewakers een groep monniken verhinderen om halfvasten te vieren. De spelers krijgen een uur de tijd om de verschillende enigmes te ontcijferen en zo de bewakers te slim af te zijn.

Aansluitend is er het spektakel van ‘Le Feu Liégeois’. Tien acteurs tonen het militaire en burgerlijk leven in het midden van de 14e en 15e eeuw.  Het duo Janus zorgt als heuse minnestreels voor animatie met Middeleeuwse muziek.

Tot slot vormen de diverse ambachtslui het decor rond de abdij: schilderwerk, kalligrafie, manden- en meubelmakerij, pottenbakken, maquettes in papier mâché, wolbereidingen of glaswerk en nog veel meer.

All-in

Brasserie de la Lienne

Brasserie de la Lienne

Daarnaast kan men met het ticket ook de drie tentoonstellingen bezoeken. Er is de tijdelijke expo  ‘ Magnum Contact Sheets’ van het bekende Fotoagentschap. De tentoonstelling is voor het eerst in ons land en overloopt 70 jaar geschiedenis. Autoliefhebbers kunnen daarnaast ook nog terecht in het museum van het circuit Spa- Franchorchamps . Onuitgegeven documenten, bijzondere auto’s en motoren van bekende piloten. Een must. To slot is er het museum dat de eeuwenoude geschiedenis van het prinsdom Luik in beeld brengt vanaf de oprichting ervan door St; remaclus (647) tot aan de revolutie.

Praktisch

Festoyons Wallon op 28 en 29 april, tussen 11 uur en 18 uur. Inkom: 6 €, gratis tot 5 jaar.

Info: Espaces Tourisme & Culture asbl – Abbaye de Stavelot, Cour de l’ Abbaye, 1 – 4970 Stavelot

Tel: +32 (0)80 88 08 78 of www.abbayedestavelot.be

 

Perscontact: etc@abbayedestavelot.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob