BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Fietsen door de bomen
27289
post-template-default,single,single-post,postid-27289,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Fietsen door de bomen

Als pionier in het knooppuntfietsen is Limburg al bijna een kwarteeuw hét fietsparadijs bij uitstek. Vandaag telt men meer dan 2000 kilometer bewegwijzerde routes. Om deze ‘koppositie’ te handhaven zet de provincie . Limburg fel in op beleving. Denk maar aan het alom geprezen ‘Fietsen door het Water’. En nu wordt het fietsroutenetwerk letterlijk en figuurlijk naar een nog hoger niveau getild met ‘Fietsen door de Bomen’. Bomen behoren immers tot de meest constante en gevarieerde metgezellen van de mens. En dus is er de gloednieuwe fiets- en wandelbeleving op 10 meter hoogte door de kruinen van de bomen in Bosland. Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Limburg: “Dit is de tweede in een reeks van nieuwe fietsbelevingen verspreid over de provincie, waarmee fietsers de prachtige Limburgse natuur op een unieke manier kunnen ervaren. Zo tonen we dat Limburg blijft innoveren als Fietsparadijs en zetten we onze provincie nog sterker op de kaart!”

SALK-realisatie
Feestelijke-opening‘Fietsen door de Bomen’ is een een SALK-project met financiële steun van LSM, de gemeente Hechtel-Eksel, Toerisme Vlaanderen en de provincie Limburg, in nauwe samenspraak met Bosland en Natuur en Bos. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts: “Vlaanderen investeert 2,7 miljoen euro in de verschillende blikvangers die het Limburgse fietsnetwerk naar een hoger niveau tillen. We willen zoveel mogelijk mensen verleiden om op de fiets te springen. Meer fietsers betekent ook meer gasten in de Limburgse hotels, meer volk op de Limburgse terrasjes en extra klanten in de lokale handelszaken.” De gemeente Hechtel-Eksel is alvast blij met de komst van de nieuwe fietslandmark,” zegt burgemeester Jan Dalemans: “Dankzij ‘Fietsen door de Bomen’ tillen we ook onze gemeente en haar toeristisch beleid naar een hoger niveau.” “De iconische fietsbrug zet Hechtel-Eksel en Bosland resoluut op de kaart. De volgende uitdaging is de verdere economische vermarkting van ons groene goud”, vult Nele Lijnen, schepen van Toerisme & Bosland aan.

Fietsnetwerk van de toekomst
Breed toegankelijk 1Het project kadert in ‘Cycling Synergy’: de strategie waarmee Toerisme Limburg een extra belevingslaag over het bestaande fietsroutenetwerk legt. Fietsers rijden 700 meter lang over een fietsbrug – een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter – die geleidelijk stijgt (3-4%) tot 10 meter hoogte, om dan weer te dalen met dezelfde hellingsgraad. Zo krijgen fietsers en wandelaars een sensationele 360°-beleving. Om de veiligheid te garanderen, gebeurt fietsen in één richting en is er een subtiel draadnet voorzien met een leuning . Het pad is voldoende breed (3 meter), zodat twee fietsers comfortabel naast elkaar kunnen rijden.

Eén met de natuur
LandschapsfotoZowel bij het ontwerpen van de fietsbrug als de uitvoering in het bos stonden respect voor fauna en flora steeds centraal. Het project kwam tot stand met de natuur als bondgenoot en vormt een logische schakel in de ‘Cycle of Life’ van Bosland. Het bos bestaat vooral uit naaldbomen, aangeplant voor de productie van mijnhout. Door de sluiting van de mijnen werden ze nooit gekapt en beperkten ze de ontwikkeling van inheemse soorten in het bos. Die krijgen door de houtkap voor de fietsbrug meer plaats en licht om door te groeien, hetgeen resulteert in een evenwichtig bosbestand. Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van Natuur en Bos: “Natuurbescherming en ontwikkeling zijn enorm belangrijk, waardoor zoveel mogelijk Vlamingen van die mooie natuur kunnen genieten. Bosland is op Vlaams niveau al een inspirerend voorbeeld en ‘Fietsen door de Bomen’ draagt daar nog extra aan bij.”

Rustpaviljoen van gerecycleerde bomen
De bomen die op het fietspad stonden, werden gerecycleerd in het info- en rustpaviljoen aan het startpunt van het traject. De nieuwe fietsbrug steunt op een constructie van 449 unieke kolommen in weervast staal. Ze symboliseren de boomstammen. Zo gaat het geheel mooi op in de omgeving. “’Fietsen door de Bomen’ versterkt onze vrijetijdseconomie, zorgt voor extra omzet bij de lokale horeca en genereert nieuwe jobs. Zo verzekeren we op lange termijn onze status als hét ultieme Fietsparadijs”, besluit Igor Philtjens.

PRAKTISCH:
‘Fietsen door de Bomen’ (#FDDB) is voor iedereen vrij toegankelijk. Het fiets- en wandelpad ligt vlakbij fietsknooppunt 272, aan het Pijnven in Bosland (Hechtel-Eksel). Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen waar kinderen de baas zijn. Deze gigantische natuurkern van 5.137 ha in het hart van Noord-Limburg strekt zich uit over de gemeenten Hechtel-Eksel en Pelt en de steden Lommel en Peer.

Meer info: www.visitlimburg.be/fietsen-door-de-bomen

Perscontact: Leentje Verlinden – leentje.verlinden@limburg.be
Auteur: Jempi Welkenhuyzen
Foto’s ©Toerisme Limburg