BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Filmfestival Oostende coronaproof
42345
post-template-default,single,single-post,postid-42345,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Filmfestival Oostende coronaproof

Geen filmfestival in januari in Oostende, maar wel een sterlegging op de dijk en een filmweek op de buis. En een Award Weekend waarbij De Jamies de strafste videomakers nomineert. Uiteraard zijn er de filmprijzen de Ensors en er is een vernieuwde aanpak om Covid19 het hoofd te bieden. Het festival brengt met FFO Nights een spreiding van het festival doorheen het jaar, van zodra het kan en mag.

Toch werd er  alsnog iets gevierd. Gemaskerd, in open lucht en op anderhalve meter afstand,  bracht de organisatie vzw Les Films du Bord Mer, in beperkt gezelschap, hulde  aan twee opmerkelijke figuren binnen de audiovisuele sector: acteur Jaak Van Assche en  producent/voormalig VAF intendant Erwin Provoost. Met een Lifetime Achievement Award en een ster op de Walk of Fame van Oostende wordt hun naam en verdienste voor altijd opgenomen in geschiedenisboeken. Jaak Van Assche beet de spits af. De 80-jarige acteur speelde in talloze theater-, film- en tv-producties. Bij het grote publiek verwierf hij bekendheid voor zijn legendarische rollen als Jean De Pesser uit ‘De Collega’s’, Fernand Costermans uit ’ F.C. De Kampioenen’ en recentelijk Frans Van As uit ‘De Zonen van Van As’. Jan Verheyen, die het genoegen had verschillende keren met Van Assche samen te werken, nam de laudatio voor zijn rekening. Verheyen legde de nadruk niet alleen op de veelzijdige professionele carrière van Van Assche, maar ook als aangename collega. “Ik heb vijf films gemaakt met Jaak en kan met de hand op het hart zeggen dat hij de aangenaamste, best voorbereide, meest gedisciplineerde en immer welgezinde acteur is met wie ik ooit de eer had om samen te werken, ” aldus Verheyen.

Jaak Van Assche

Erwin Provoost werd onder valse voorwendsels naar Oostende gelokt. In zijn carrière als film- en tv-producer heeft hij achter de schermen bergen verzet. De spotlight is niet aan hem besteed, dus gingen de organisatoren van Filmfestival Oostende omzichtig te werk. Groot was zijn verbazing als er opeens van een ster met zijn naam tevoorschijn kwam. Niemand beter om de laudatio te verzorgen voor deze levende legende dan Stijn Coninx, die zijn eerste film ‘Hector’ (en zijn tweede ‘Koko Flanel’) mede dankzij Provoost kon verwezenlijken en hierdoor zijn eigen carrière in de filmindustrie zag groeien. Later volgden er nog talloze samenwerkingen:

Erwin Provoost

“Ooit was jij zelf een klein mannetje. Die tijd heb ik helaas niet meegemaakt, want ik heb van in het begin naar jou opgekeken, letterlijk en figuurlijk. Grote meneer, met een groot hart, grote klasse, van zeer groot belang in de ontwikkeling, evolutie en uiteindelijk in de geschiedenis van de Vlaamse film. Daarom kan deze ster niet groot genoeg zijn en is ze meer dan verdiend,” prees Coninx.

Inderdaad, ‘De Zaak Alzheimer’, ‘Ben X’, ‘Windkracht 10’, ‘Max,’… het lijstje van successen die de stempel van Erwin Provoost dragen gaat zo wel even verder. De afgelopen jaren was Provoost actief als directeur intendant bij het Vlaams Audiovisueel Fonds. Sinds 1 januari 2021 nam Koen Van Bockstal de fakkel van hem over.

Er mag dan wel geen filmfestival zijn toch blijft de ceremonie van het ‘Gala van de Ensors’ overeind. Routinier Wim Opbrouck en de talentvolle Martha Canga Antonio leiden de feestelijke viering van de filmwereld, verzameld bij ‘De Ensors’ in goede banen vanuit het Kursaal, terwijl Michaël Pas de genomineerden  ontvangt in Thermae Palace waar ze letterlijk ‘bubbelen’. Wat leuk daarbij is : Canvas zendt het gala uit en via de streamer ‘Sooner’ kan men alle genomineerde films en documentaires (her)bekijken. Zo zorgt het filmfestival ervoor dat het beste van het afgelopen filmjaar en de premiëres van enkele nieuwe producties tot in de huiskamer komen van de kijkers.

Info: www.filmfestivaloostende.be

Perscontact: Floris Vandekerckhove floris@filmfestivaloostende.be & press@filmfestivaloostende.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob / Arne Deboosere