![](https://www.bftp.be/wp-content/uploads/2024/12/header-algemeen.jpg)
31 dec Filmfestival Oostende (FFO) gaat Super Natural
Van 31 januari tot en met 8 februari 2025 nodigt Filmfestival Oostende (FFO) weer iedereen uit om zich onder te dompelen in de magie van de cinema. Bekende actrice en Master van het festival Charlotte Vandermeersch koos als thema ‘Super Natural’. Tal van topics hierrond komen terug in haar filmselectie.
Maar daarnaast trakteert FFO op heel wat nieuwe producties, galapremières, een ruime keuze aan evenementen en het allerbeste wat de film- en televisiewereld momenteel te bieden heeft. Uiteraard zijn er de druk bijgewoonde rode loper momenten en ook de sterren op de ‘Walk of Fame’, in dit geval de zeedijk, krijgt weer alle aandacht.
Matinee
“Dit jaar wordt reikhalzend uitgekeken naar talent van eigen bodem, want Vlaamse en Nederlandse producties vormen de ruggengraat van het programma. Daarnaast brengen we tal van Oscarkanshebbers in avant-première, naast de beste arthousetitels van het voorjaar 2025,” zegt artistiek directeur Peter Craeymeersch. Je kunt films kiezen per sectie, denk aan de masterselectie, kortfilms, of de Look- of Coop competitie bv. Nieuw zijn de zgn. ‘Espresso’s morning screenings’. Die lopen telkens om 10.45 u ’s voormiddags. Nog nieuw is de Soon-selectie waar je een nieuwe generatie filmmakers leert kennen. Je kunt ook kiezen per thema: talent van eigen bodem, best of, Nederland buurland, Focus op de Franstalige film, docu’s, de gouden generatie of LGFTQIA+ om iets te noemen. Vraag alleszins de handige brochure met uitneembare filmkalender om het overzicht te bewaren. En weet dat je met een festivalpas onbeperkt toegang hebt tot alle films.
Naast filmbeleving biedt FFO ook een platform aan de audiovisuele sector, met tal van netwerkmogelijkheiden voor profi’s en cinéfielen. “ Er is de zgn. ‘Dag van de Vlaamse Filmsector’ waarbij de uitreiking van de Jamies en de Ensors uiteraard de blikvangers zijn,” besluit algemeen coördinator Henry Disotuar.
Antartica
Namen en titels noemen zou ons te ver leiden, want er worden zo’n 90-tal films geprogrammeerd, maar deze 17e editie opent met de knaller ‘Comeback’ van Jan en Raf Roosens. De afsluiter wordt ‘2050’ van Eric Goens.
“Over ons klimaat en de stijging van de zeespiegel. Dat klinkt in Oostende net iets luider, “ vertelt Goens. Hij popelt van ongeduld om zijn nieuwste product aan de wereld te tonen. “We hebben er 2 jaar aan gewerkt, is een olifantenbevalling,” lacht hij. Goens is een kind van de zee, want afkomstig uit Koksijde, zijn opa was nog garnaalvisser in Oostduinkerke. “Let op, het is geen klimaatfilm, maar vertelt de geschiedenis van Antartica en de impact van het continent vandaag, net 125 jaar nadat ontdekkingsreiziger de Gerlache als eerste mens er voet zette. Daarbij wil ik niet meegaan in de polarisatie rond het klimaat, maar kunnen ook het probleem niet ontkennen. “ Volgens Goens is ‘2050’ een toegankelijke en avontuurlijke film, die ons bewust maakt dat we bepaalde topics niet zomaar voor ons uit kunnen blijven schuiven.
Impact
Maar FFO is meer dan een festival aan zee, beamen cultuurschepen Vanessa Wens en collega van toerisme Niko Geldhof. “Het FFO zet heel de stad in de picture. Zo zijn er, naast Kinepolis, ook films in De Grote Post. De jaarwerking is toegenomen en dat uit zich in de vele bezoekers. Er is sterk ingezet op toegankelijkheid, op tal van hotspots in de stad kan men terecht voor afterparties en dergelijke meer. Ook de horeca en de hotels worden vlot geboekt. Mensen willen na de voortreffelijk films, ook gezellig bijpraten, de zee en de stad beleven. FFO heeft dus ook heel wat impact op het toerisme. “
Voor meer informatie: www.filmfestivaloorstende.be – ook op FB – perscontact Felix Bertrand via press@filmfestivaloostende.be
Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen