BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Filmfestival Oostende stelt voor: ‘Het wonder is geschied’.
38250
post-template-default,single,single-post,postid-38250,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Filmfestival Oostende stelt voor: ‘Het wonder is geschied’.

Voor de volgende editie van het Filmfestival Oostende is het wachten tot 15 januari 2021. Tenminste als corona geen roet in het eten gooit.  Maar de organisatie wil ook 2020 niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Daarom viert men deze zomer het cinematografisch talent van eigen bodem met een knappe overzichtstentoonstelling in Fort Napoleon.

Een unieke expo, onder curatorschap van cultuurjournalist Ben Van Alboom, met als titel ‘Het wonder is geschied’. Een eigenzinnige reflectie op het bijzondere parcours van de Vlaamse film, vanaf  1905 tot en met het afgelopen jaar.

Paspoppen met filmkledij

Tien toonaangevende kunstenaars interpreteren evenveel instant Vlaamse filmklassiekers van de voorbije twintig jaar in een grafisch werk. Denk aan artiesten als Jaune, Lectrr of Gijs Kast. Stylist Cleo Baele laat haar licht schijnen over evenveel jaar Vlaamse film aan de hand van 20 paspoppen. Noteer de kleding van ‘Pauline & Paulette’, ‘Soeur Sourire’, de SM-rechter of ‘Patser’.  En tal van regisseurs doken in hun archief naar markante attributen, die een speciale rol speelden in hun films en ook hun meest opvallende filmprijzen kregen een centrale rol binnen de expo.  Denk aan de hamer uit ‘De Patrick’ of de ‘Clap’ van ‘De behandeling’, naast de CD uit ‘The Best of Dorien’. Je ziet de motorkap van ‘The Broken Circle Breakdown en de zombiehagedis van ‘Yummy’ om maar enkele te noemen. Of wat dacht je van de grote ijsbeer uit Charly en Hannah.  En bij de filmprijzen staan ‘Les Margritte du Cinéma’ en de tegenhanger ervan nl. ‘De Ensors’ in de kijkkast. Maar evenzeer  vind je de Leeuw van het Filmfestival van Venetië, het oudste festival ter wereld, naast de Gouden Palm uit Cannes of de prijs van het Duhok Film Festival in Koerdistan.

Prijzenkast

Omdat COVID-19 het gebruik van audiogidsen en koptelefoons moeilijk maakt, is er een ouderwets programmaboekje ontwikkeld. En we moeten toegeven, dat is even zo handig. Trouwens, wie nog meer info wenst, kan luisteren naar een podcastreeks over de nieuwe Vlaamse film via Spotify en Radio 1.

‘Het wonder is geschied’, van Noordzee, Texas, tot D’ Ardennen, 20 jaar nieuwe Vlaamse film, loopt nog tot 11 oktober 2020 , van maandag tot en met zondag, tussen 10 uur en 18 uur. Inkom volwassenen: 9 euro, kinderen van 6 jaar tot 12 jaar: 7 euro. Je moet online tickets kopen en je tijdsslot aangeven.

Info: www.filmfestivaloostende.be

Decor winkel Pauline en Paulette

Perscontact: Lieselotte Olders  lieselotte.olders@filmfestivaloostende.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen   Foto’s: Anne Marie Jacob