For Freedom Museum opent vleugel over ‘vergeten oorlog’
63306
post-template-default,single,single-post,postid-63306,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

For Freedom Museum opent vleugel over ‘vergeten oorlog’

For Freedom Museum opent vleugel over ‘vergeten oorlog’

Initiatiefnemers van het Museum Freddy en Danny Jones

‘Wings for Freedom’ is de naam van de nieuwe vleugel van het For Freedom Museum in Ramskapelle die op 16 juni opende en volledig gewijd is aan de impact van de luchtvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Conservators Freddy en  Danny Jones en Patrick Tiersoonne tonen unieke topstukken die het resultaat zijn van 30 jaar luchtvaartarcheologie.

De vergeten luchtoorlog 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had ons land het drukst bevlogen én bevochten luchtruim, met talloze luchtgevechten en bombardementen en met vaak vliegtuigcrashes tot gevolg.  Men schat dat er in totaal zo’n zesduizend vliegtuigcrashes geweest zijn.  Er rekening mee houdend dat in héél wat toestellen tot tien man kon zitten, zijn dat enkele tienduizenden vliegeniers die binnen onze landsgrenzen neerkwamen.

Luchtvaartarcheologie

Handly Page Halifax neergestort in Schendelbeke

Luchtvaartarcheologen zoeken al ruim dertig jaar met gespecialiseerde apparatuur  naar sporen van vliegtuigwrakken. Sinds 2009 gebeurt dit binnen het kader van de Vlaamse regelgeving voor archeologie, op een wetenschappelijke wijze.  De gevonden vliegtuigwrakken, vliegtuigmotoren en zelfs persoonlijke bezittingen van de piloten en bemanning die in de nieuwe vleugel permanent tentoongesteld worden, zijn afkomstig van opgravingen uit o.a.  Veurne, Waasmunster, Mariekerke, Schendelbeke, Antwerpen,     Bij elk wrak staat ook het vluchtverhaal vermeld.  Tijdens de opgravingen werden ook vermiste soldaten gevonden die na al die jaren een graf kregen.  Dat de interesse voor luchtvaartarcheologie groot is, bleek bij de opening van ‘Wings for Freedom’ waarbij zowel de Canadese ambassadeur als afgevaardigden van de Duitse, Britse, Poolse en Amerikaanse ambassade aanwezig waren.  De aanwezigen konden ook genieten van een optreden van de For Freedom Pipes & Drums Band.  Deze aan het museum verbonden band refereert naar de doedelzakspelers die de clans uit de Schotse hooglanden bij elke strijd vergezelden en waarvan de klanken het gebulder van de kanonnen overtroffen.

Normandische veteraan 

Legeruniformen

Het For Freedom Museum is een realisatie van Danny en Freddy Jones, de zonen van Dennis Jones, een Normandische veteraan uit Crewe/Cheshire (VK)  die na de Tweede Wereldoorlog trouwde met een meisje uit Knokke-Heist. Het militaire uniform dat Dennis Jones tijdens zijn huwelijk droeg, was de start van hun museumcollectie.   Jaren later gidste Freddy Jones Canadese oud-strijders die de  regio bezochten.  Familieleden van Canadese soldaten schonken uniformen aan de broers:  ‘Stuur vaders uniform naar Fred Jones in België.  Hij  gaat ooit een museum opzetten om ons verhaal te vertellen, waarom we bloedden en ons jong leven opofferden’.

Museum

Opgegraven oorlogstuigen

Tussen 1984 en 1994 organiseerden de broers samen met Patrick Tiersoonne drie unieke tentoonstellingen in Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist.  Ze reisden ook naar Canada om de commandanten te interviewen.   Ondertussen groeide de idee om hun sterk aangegroeide collectie in een museum onder te brengen.   De gerestaureerde gemeenteschool met bijhorend gemeentehuis uit 1876 was hiervoor de ideale locatie.   Op 25 april 2009 werd het For Freedom Museum officieel  geopend.

3 collecties

Het For Freedom Museum geeft een realistisch beeld van de Tweede Wereldoorlog aan de hand van 3 collecties.  Diorama’s  met een 100-tal originele uniformen tonen de strijd  die Canadese, Poolse en Britse soldaten vanaf september tot 3 november 1944 leverden om de regio te bevrijden.   De uniformen worden gepresenteerd op wassen mannequins die door hun glazen ogen en ingeplante haren zeer realistisch lijken.   De voertuigen, een collectie van Patrick Tiersoonne, getuigen van de technologische ontwikkeling en massaproductie tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De Belgian Aviation History Association (Bahaat) is de derde partner met een indrukwekkende tentoonstelling van opgegraven vliegtuigresten.

In een meesterlijk decor ontdekt de bezoeker er de beklijvende verhalen van de mens achter de oorlogsmachine.   De hele chronologie wordt op een historisch verantwoorde manier weergegeven.  De internationaal gerenommeerde luchtvaart-striptekenaar Thomas Du Caju, geeft met zijn werk een extra belevingsdimensie aan de tentoonstelling.

 

Praktisch:  het ‘For Freedom Museum’, Ramskapellestraat 91-93 te 8300 Knokke-Heist (Ramskapelle) is dagelijks open van 10 tot 17 uur.

Info:   www.forfreedommuseum.beinfo@forfreedomuseum.be

Verslag: Rita Goethals

Foto’s: ©Jan De Smet