Foto Knokke-Heist: sterk werk van Frieke Janssens en Servaas Van Belle
52855
post-template-default,single,single-post,postid-52855,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Foto Knokke-Heist: sterk werk van Frieke Janssens en Servaas Van Belle

Foto Knokke-Heist: sterk werk van Frieke Janssens en Servaas Van Belle

Na de tentoonstelling van Anton Corbijn in 2020 en nieuw fototalent afgelopen jaar pakt Foto Knokke-Heist dit jaar uit met een duo tentoonstelling van twee Belgische fotografen. Van 26 maart tot 12 juni kan je in het Cultuurcentrum Scharpoord terecht voor de opvallend geënsceneerde en prikkelende foto’s van Frieke Janssens en de bijzondere stalletjes in een mistig decor van Servaas Van Belle. Beide fotografen brengen nieuw werk.  Ze zijn ook zeer complementair aan elkaar.  Waar Janssens vertrekt van mensen en vanuit haar verbeelding, serveert Van belle de realiteit in het landschap, in complete afwezigheid van mens of dier. De gemeenschappelijke deler groeit ook in een zekere tristesse, de gelouterde mens versus het landschap.

Lightness

Mooi uitgelichte tentoonstelling

Van ingetogen zzebonden tot volslanke dames, alle personages stralen kracht uit. Waardig en ongenaakbaar zweven ze, sommigen boven een kalm zeeoppervlak, anderen op een wolkenpartij, los van aardse verlangens, als in een poëtische wereld. Frieke Janssens liet zich o.m. inspireren door de aangespoelde inwoner Hugo Camps, over wat hij zelf ‘Petit Paris’ noemt. Het Knokke van weleer in alle grandeur van hotel La reserve. Maar ook het Knokke van vandaag ‘waar iedere avond de stilte van de winter over valt’. Dat spanningsveld tussen glorie en stilzwijgen intrigeert de fotografe. Tegelijk overstijgt ze de lokale verankering door haar personages voor een universeel decor te laten poseren. Daarbij werkt ze zoals een schilder zijn canvas meerlagig gebruikt. In Knokke toont ze een louterende reeks over de mens, de drang naar escapisme en de individuele zoektocht naar zingeving. Een deel van de beelden verwijst niet toevallig naar het katholicisme. De bijbel en het geloof gaven mensen vroeger antwoorden over de zin van het leven. Maar gezien de traditionele religie terrein heeft verloren, zoeken de mensen naar andere manieren om de ‘ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ zin te geven.

Gemeengoed

Wazige wereld van dierenschuilplaatsen

Servaas Van Belle werkt helemaal anders dan Frieke Janssens. Vijf jaar lang ging hij in alle uithoeken van ons land om zoek naar de meest tot de verbeelding sprekende stalletjes, om ze daarna consequent onder dezelfde mistige lichtomstandigheden te fotograferen. Het indrukwekkende resultaat ‘STAL’ brengt een selectie van dat werk. Stallen zijn in die mate gemeengoed en een evidentie in de omgeving en cultuur dat ze nog nauwelijks worden opgemerkt. Nochtans staan er in het landschap architecturale pareltjes aan dierenschuilplaatsen. En dit in allerlei vormen en formaten, uit diverse materialen en een uiteenlopend kleurenpalet. Met de tand des tijds zijn ze duidelijk en zichtbaar een eigen verhaal gaan ademen. Door hun oplapwerk zouden sommige structuren zo naar een museum kunnen.

Boeken

Voluptueuze vormen

Bij de beide tentoonstellingen horen een bijkomend fotoboek. ‘Lightness’ krijgt naast het fotowerk ook tekstbijdragen van Thijs Demeulemeester, Sofie Crabbé en Lize Spit.  En STAL – Vernacular Animal Sheds wordt uitgegeven met hardcover en linnen band. In twee talen: Nederlands en Engels. Beide boeken bij Hannibal Books.

Praktisch

De tentoonstelling loopt van 26 maart tot 12 juni in CC Scharpoord, Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist. Tickets: 10 euro standaardprijs, diverse kortingen en gratis beneden 18 jaar. :

Info: www.fotoknokke-heist.be . De boeken zijn te koop in de museumshop of via www.hannibalbooks.be

Perscontact: Micha Pycke – Club Paradis   micha@clubparadis.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s : Anna Marie Jacob